Driekwart eeuw wereldklasse

Lees het artikel in de Alle Hens
Marinierskapel op een podium.

Marinierskapel der Koninklijke Marine

De Marinierskapel der Koninklijke Marine is een van de 3 professionele harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht. Haar belangrijkste taak is om militaire ceremonies en ceremonies voor het Koninklijk Huis muzikaal te begeleiden. Dat gebeurt vaak in samenwerking met de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers.

Daarnaast geeft de Marinierskapel concerten in binnen- en buitenland, bijvoorbeeld voor veteranen, educatieve- en benefietdoelen of op uitnodiging van jubilerende verenigingen en organisaties.

Vergroot afbeelding Marinierskapel op podium, met tekst op achtergrond: 75 jaar Vrijheid.
Beeld: Paul Tolenaar

Concerten

Tijdens de concerten toont het orkest haar veelzijdige kant. Deze loopt uiteen van klassiek harmonieorkest tot uitgebreide bigband en van intiem begeleidingsensemble tot een flitsende coverband.

Regelmatig werken hier nationale en internationale solisten aan mee. De Marinierskapel is een graag geziene gast in binnen- en buitenland en is ook bekend door de vele platen en cd’s, radio- en tv-optredens en taptoes.

De kapel heeft opgetreden in bijna alle Europese landen en ver daarbuiten, onder meer in de Verenigde Staten, Rusland, Japan en op de Caraïben.

Vergroot afbeelding Majoor der Marinierskapel Arjan Tien tijdens een korpsconcert in Rotterdam.
Beeld: Louis Meulstee
Majoor der Marinierskapel Arjan Tien tijdens een korpsconcert in Rotterdam.

Chef-dirigent

Arjan Tien is sinds maart 2017 chef-dirigent en artistiek leider van de Marinierskapel. Hij studeerde met de hoogste onderscheiding af op de instrumenten viool en altviool aan het Utrechts Conservatorium.

Vanaf 1992 werkte Arjan bij het Radio Filharmonisch Orkest, eerst als altviolist en later als assistent-dirigent. Tussen 2006 en 2012 was hij chef-dirigent van het Magogo Kamerorkest. Maar al sinds 2011 was hij gastdirigent bij de Marinierskapel.

Arjan Tien is ook regelmatig te gast bij (inter)nationale klassieke orkesten en operahuizen. Verder is hij als hoofdvakdocent orkestdirectie parttime verbonden aan het Conservatorium Maastricht.

Ensembles

Ensembles spelen vooral op kleine militaire ceremonies, recepties en officiële ontvangsten. Muzikanten van de Marinierskapel spelen in verschillende ensembles:

Vergroot afbeelding Koperkwintet van de Marinierskapel.
Beeld: Rene Verleg

Koperkwintet

De volledige naam van het koperkwintet is het ‘Michiel Adriaenszoon de Ruyter Kwintet’ (MAR V). Het kwintet bestaat uit 2 trompettisten, 1 hoornist, 1 trombonist en 1 (bas)tubaïst. Soms aangevuld met pauken en percussie.

Naast het originele repertoire voor koperkwintet speelt het MAR V muziek uit alle tijdvakken. Zoals bewerkingen van ouvertures en opera’s van Monteverdi, Mozart, Rossini en Bizet. Maar ook selecties uit film-, musical-, swing- en popmuziek. Het kwintet speelt regelmatig tijdens kerkdiensten, herdenkingen en feestelijke openingen.

Combo

Het combo bestaat uit een pianist, bassist, drummer en een saxofonist. Op verzoek kan het uitgebreid worden met zang. Met alle muziekgenres van easy listening tot popmuziek laat het combo zich horen op recepties en diners en ook op conferenties en symposia.

Vergroot afbeelding Dansorkest van de Marinierskapel in actie.
Het dansorkest.

Dansorkest

Het dansorkest speelt tijdens feestelijke gebeurtenissen binnen Defensie. Ook is het een graag geziene gast bij civiele gelegenheden. De muzikale stijlen verschillen van dansmuziek zoals ballroom en latin tot jazz. Van de Ramblers tot Glenn Miller en Count Basie.

De laatste jaren speelt het dansorkest bij grotere benefietgala’s. Daarbij begeleidt het gerenommeerde artiesten zoals Liesbeth List, Linda Wagenmakers, Anita Meyer, Justine Pelmelay, Ellen ten Damme, Huub van der Lubbe en Denise Jannah.

Geschiedenis

Voordat de marine een eigen harmonieorkest had, gingen er al muzikanten mee aan boord van schepen. Vanaf 1799 kregen scheepscommandanten officieel toestemming muzikanten te laten meevaren. Zij vermaakten de bemanning tijdens lange zeereizen. Met toestemming van koning Willem III werd in 1864 de Stafmuziek van de Koninklijke Marine opgericht.

Vergroot afbeelding Marinierskapel, maart 1946.
De Marinierskapel op de Oude Alexanderkazerne in Den Haag, maart 1946. In het midden dirigent luitenant Gijsbert Nieuwland. Op 11 maart 1946 was het 1e concert, in de Rivièrahal te Rotterdam.

De Stafmuziek van de Koninklijke Marine werd opgeheven na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Na de bevrijding van Nederland meldden 18 vroegere leden van de stafmuziek zich in Rotterdam. Op 1 augustus 1945 besloot de toenmalige minister van Marine weer een muziekkorps op te richten. De officiële naam van dit muziekkorps werd Marinierskapel der Koninklijke Marine.

Vrienden van de Marinierskapel

De stichting Vrienden van de Marinierskapel bezorgt de Marinierskapel de plaats die zij verdient: midden tussen het publiek! Dit doen ze ondermeer door cd’s te verkopen. Ook brengt de stichting een nieuwsbrief uit met informatie over de kapel. Donateurs steunen de stichting.

Prinses Margriet der Nederlanden is beschermvrouwe van de stichting.

Agenda

Een overzicht van optredens van militaire muziek vindt u op de op de Activiteitenkalender.