13 Lichte Brigade
13 Lichte Brigade is dankzij zijn (gepantserde) wielvoertuigen over grotere afstanden snel inzetbaar. Voor gevechts- of vredesoperaties of inzet bij rampen en calamiteiten wereldwijd. Maar ook voor het uitvoeren van ceremoniële taken en het ondersteunen van de civiele autoriteiten. Voor hen is de brigade het eerste aanspreekpunt in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland bij crisissituaties.
Video: 13 Lichte Brigade
13 Lichte Brigade is dankzij het gebruik van wielvoertuigen snel en mobiel en kan zich makkelijk over grotere afstanden verplaatsen. Hierdoor zijn ze in iedere situatie inzetbaar. Of het nu gaat om gevechts- of vredesoperaties wereldwijd of om inzet bij rampen en calamiteiten in Nederland.
Deze eenheid onderscheidt zich door gemotoriseerd optreden. Gepantserde voertuigen als de Boxer, Bushmaster, Mercedes Benz-terreinwagen en het verkenningsvoertuig de Fennek vormen de kern. Naast 2 parate infanterie gevechtseenheden bestaat de brigade uit ondersteunende eenheden, waar specialistische militairen werken, als genisten, monteurs en geneeskundigen. Er zijn in totaal 3.000 gemotiveerde krachten die dag en nacht klaar staan om ingezet te worden in het buitenland en in Nederland.
Bij crisissituaties in het zuidelijke deel van Nederland staat deze brigade altijd klaar. Zo zijn ze meerdere malen ingezet bij hoogwatersituaties, met name in Limburg. Ook politie en Justitie Justitie doen regelmatig een beroep op de eenheid, in het kader van strafrechtelijk onderzoek. Het Advanced Search Team heeft zich vaak bewezen als zoekspecialist bij onderzoeken naar criminele zaken als verdovende middelen en crimineel geld.
Zo verdedigen ook zij de belangen van Nederland. Wereldwijd.
Lichte brigade
Eind 2014 is 13 Gemechaniseerde Brigade omgevormd tot 13 Lichte Brigade. Dankzij de lichte en snelle wielvoertuigen die nu de ruggengraat vormen, is de gemotoriseerde brigade van essentieel belang. Zij maken de brigade snel, veelzijdig en zorgen voor een groot aanpassingsvermogen.
13 Lichte Brigade is zo bij uitstek geschikt voor het bestrijken van grote gebieden en het optreden in verstedelijkt terrein tussen de bevolking. Dit dankzij voertuigen als het Bushmaster-infanterievoertuig, de open terreinwagens Mercedes Benz CDI en het nieuwe gepantserde Boxer-wielvoertuig in verschillende uitvoeringen.
Duits-Nederlandse samenwerking
13 Lichte Brigade is sinds 30 maart 2023 onderdeel van de 10e Duitse Pantserdivisie.. De brigade levert daarbij uitwisselingsofficieren voor de staf van 10. Panzerdivision. En Duitsland levert uitwisselingsofficieren voor de staf van 13 Lichte Brigade. Door die uitwisseling kunnen procedures, trainingen en oefeningen beter op elkaar worden afgestemd.
Eenheden
Met ongeveer 3.000 medewerkers is de brigade een van de 3 grootste werkgevers in Zuid-Nederland. De brigade bestaat uit:
- 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene;
- 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers;
- 42 Brigadeverkenningseskadron Huzaren van Boreel;
- 41 Pantsergeniebataljon;
- 13 Geneeskundige Compagnie;
- 13 Herstelcompagnie;
- 30 Infanteriebataljon Bewaken Beveiligen Korps Nationale Reserve;
- Robotica en Autonome Systemen cel.
Daarnaast heeft de brigade een CBRN-team (chemisch, biologisch, radiologisch en nucleair). Deze ontsmettingsgroep komt in actie bij CBRN-incidenten en staat paraat voor heel Nederland. Ook traint het hulpdiensten zoals brandweer en politie.
Materieel
De brigade beschikt over:
- Boxer-pantserwielvoertuigen: in diverse uitvoeringen;
- Bushmaster-pantserwielvoertuigen;
- Fennek-verkenningsvoertuigen;
- Mercedes Benz 280 CDI-terreinwagen;
- Fuchs-pantserwielvoertuig;
- ontsmettingssystemen.
Daarnaast beschikt de brigade over logistieke en geniemiddelen, zoals 4-tonners, het MLC-wegenmatsysteem en geneeskundige materieel. 13 Lichte Brigade krijgt op korte termijn de beschikking over Scania-vrachtwagens, in diverse uitvoeringen.
Kazerne
De legerplaats Oirschot, oftewel de Generaal-majoor De Ruyter van Steveninckkazerne, is de hoofdlocatie van de brigade.
Embleem
Het embleem van 13 Lichte Brigade toont een neushoorn. Dit vanwege kenmerken van de brigade:
- flexibel en snel inzetbaar;
- gepantserde voertuigen zorgen voor bescherming;
- past alleen noodzakelijk geweld toe.