Defensie Para School
De Defensie Para School verzorgt alle parachuteopleidingen binnen de krijgsmacht. De opleiding is in eerste instantie bedoeld voor het Korps Commandotroepen, het Korps Mariniers en 11 Luchtmobiele Brigade. De school zit in de Seeligkazerne in Breda en kan jaarlijks 800 tot 1.000 mensen opleiden.
Opleidingen parachutespringen
De belangrijkste opleidingen van de paraschool zijn de verschillende vormen van parachutespringen.
Staticline-opleiding (ronde parachute)
Bij de staticline-opleiding leren militairen afspringen op een hoogte van 400 meter. Bij deze sprong zitten ze met een lijn aan het vliegtuig vast. Na de sprong opent de parachute bijna direct.
11 Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers volgen deze opleiding. En duikers die specialistische sprongen op lage hoogte leren maken. Na een week grondtraining volgt een week praktijkspringen in Frankrijk of Tsjechië. Daarbij maken de cursisten ’s nachts 8 sprongen met rugzak en wapen.
Bepaalde eenheden, vooral verkenningseenheden van het Korps Mariniers, volgen ook de staticline square-opleiding. Ze leren te springen en precies te landen met een bestuurbare parachute.
Basis vrijevalopleiding
Special Forces van het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers leren bij de basis vrijevalopleiding vanaf 4,5 kilometer hoogte te springen. Ze maken een vrije val van 40 tot 60 seconden. De cursisten krijgen een week grondtraining en windtunneltraining. Dit laatste om het vrijevalgevoel te ervaren en om te oefenen met het opengaan van de parachute. De praktijk bestaat uit 2 weken in Frankrijk of de Verenigde Staten. Daar springen ze 20 nachtelijke sprongen met volledige bepakking.
Voortgezette vrijevalopleiding
Bij de voortgezette vrijevalopleiding leren Special Forces in teams van 6 tot 8 man te springen. Bij nacht van grote hoogte en met uitrusting en wapens. Ze proberen dicht bij elkaar te landen. Hierbij wordt ook het vliegen in de lucht, met het team, getraind. Het team leert landen op onbekende landingszones door gebruik te maken van GPS-navigatiesystemen.
Zuurstofopleiding voor sprongen vanaf grote hoogte
Bij sprongen vanaf 10 kilometer hoogte hebben parachutisten een zuurstofmasker nodig. Specialistische teams van het Korps Commandotroepen leren dit tijdens de zuurstofopleiding. Er zijn 2 varianten:
- De High Altitude High Opening (HAHO). Bij een zogeheten HAHO-sprong leggen militairen door de lucht afstanden af van 40 tot 60 kilometer. Aan een geopende parachute. De parachute gaat na 8 seconden open, terwijl de glijvluchten daarna 45 minuten kunnen duren. Het doel van deze vluchten is het onopgemerkt binnendringen van vijandelijk gebied.
- De High Altitude Low Opening (HALO). Bij een zogenoemde HALO-sprong wordt de parachute op het laatste moment geopend. De militairen maken eerst een vrije val van 2 minuten. De parachutisten kunnen daardoor gericht op een doel springen.
Andere opleidingen paraschool
Naast de verschillende parachute-opleidingen geeft de paraschool ook:
- para-instructeursopleiding;
- oxygenmasteropleiding (voor instructeurs);
- tandem masteropleiding (om bijvoorbeeld een springstofspecialist of arts in te springen);
- zware last opleiding (springen met een last van 80-120 kilo);
- tandem zware last (para-instructeurs kunnen met lasten tot 225 kilo springen);
- vrijevalinstructeursopleidingen;
- parachuteherstelleropleidingen (paraschool repareert zelf);
- parachutepakkeropleiding.
Oefeningen en operaties
De Defensie Para School ondersteunt ook bij oefeningen en operaties. Het beschikt daarvoor over ongeveer 1.500 zogenoemde ronde en 500 vrijevalparachutes.