Korps Mariniers
Het Korps Mariniers is gespecialiseerd in maritieme speciale operaties, amfibische landingen en expeditionair landoptreden met lichte infanterie-eenheden. Het in 1665 opgerichte korps is een onderdeel van de Koninklijke Marine.
Inzet wereldwijd
Marinierseenheden zijn voor langere duur inzetbaar, onder alle klimatologische en geografische omstandigheden. Mariniers worden opgeleid tot zeesoldaat. Vanaf marineschepen worden ze met landingsvaartuigen amfibisch ingezet vanuit zee. De opleidingen en trainingen vinden daarom onder meer plaats op de grens van land en water. In rivierdelta’s, in de bergen, bij extreem koud weer en in de jungle. Maar ook in de woestijn en in verstedelijkte gebieden.
Eenheden
De operationele eenheden van het korps bestaan uit: 2 gevechtseenheden, special forces, amfibische gevechts- en opleidingseenheden en een ondersteunende eenheid. Officieel zijn dit:
- de Marine Combat Groups;
- de Netherlands Maritime Special Operations Forces (NL-MARSOF);
- de Surface Assault & Training Group (SATG);
- de Sea-based Support Group (SSG).
De operationele eenheden van het Korps Mariniers bevinden zich in Doorn, in Den Helder en op Texel. Daarnaast zijn er operationele eenheden in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Opleidingen geeft het Korps Mariniers vanuit Rotterdam en Texel.
Het totale korps bestaat uit ongeveer 2.500 man.
Video: Korps Mariniers
Het Korps Mariniers draagt bij aan vrede en veiligheid op en vanuit zee. Mariniers kunnen snel wereldwijd worden ingezet, ook onder moeilijke geografische en klimatologische omstandigheden. In een onzekere wereld heeft de Nederlandse krijgsmacht behoefte aan snel inzetbare eenheden. Marinierseenheden zorgen samen met oorlogsschepen voor de gevechtskracht van de Koninklijke Marine. Inzetbaar voor, tijdens of na crisissituaties, waaronder gewapende conflicten, terrorismebestrijding en rampen. Ze werken vanaf marineschepen of zelfstandig aan land. Zo wijd de wereld strekt.
Mariniers zijn inzetbaar tot en met het hoogste geweldsniveau. Ter land, ter zee en vanuit de lucht. Ook voor complexe en speciale operaties. Van woestijn, jungle, berg- en poolgebieden tot aan dichtbevolkte steden. Gevormd door de korpswaarden verbondenheid, kracht en toewijding vertrouw je als marinier in moeilijke situaties op jezelf, je buddy en je team. Als de opdracht gegeven is gaat een marinier aan de slag om die tot een succesvol einde te brengen. Er is meestal geen weg terug. Achter hen ligt de zee. Voor hen de vijand. Al meer dan 350 jaar. En ook in de toekomst.
Identiteit en saamhorigheid
Identiteit en saamhorigheid zijn erg belangrijk voor het goed functioneren van het Korps Mariniers. De commandant van het korps behoudt en versterkt waar mogelijk de korpsgeest met de korpswaarden. Kracht, verbondenheid en toewijding staan hoog in het vaandel bij het Korps Mariniers. Deze korpswaarden krijgen de mariniers met de paplepel ingegoten vanaf de eerste opkomst als toekomstig marinier in Rotterdam.
De commandant van het Korps Mariniers is ook Directeur Operaties van de Koninklijke Marine in Den Helder.
Informatie over het Korps Mariniers
Lees meer over de taken, opleiding, materieel en special forces van het Korps Mariniers.