Verbeter de Luchtvaartkaart voor een veiliger luchtruim, doe mee!
Een veiliger luchtruim voor Defensiehelikopters in Nederland. Dat is de reden voor een nieuwe webapplicatie. Onder de titel: Verbeter de Luchtvaartkaart (VDLK) is die vanmiddag in Schaarsbergen gelanceerd. Via www.verbeterdeluchtvaartkaart.nl kan iedereen een obstakel melden dat hoger is dan 15 meter en nog niet op de kaart staat.
Vanwege het non-stop bouwen in Nederland, wordt de hulp van het publiek gevraagd. Maak daarom melding van een nieuw object dat 15 meter of hoger is. Denk aan windmolens, UMTS-masten, lichtmasten en hijskranen. Als bekend is waar ze staan kunnen vliegers hun route plannen, rekening houdend met de meest actuele informatie. Het komt de vliegveiligheid in Nederland ten goede.
Aanleiding
In het verleden is er 2 keer een luchtmachthelikopter tegen een draad gevlogen. In 2007 in de Bommelerwaard en in 2017 in Zoelmond. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde dat in beide gevallen het gebruikte kaartmateriaal niet up-to-date was. Met de lancering van de VDLK wil Defensie dergelijke ongevallen voorkomen.
Luitenant-kolonel Philip Schreers van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid reageert enthousiast op het systeem. “De snelheid waarmee piloten nu actuelere informatie kunnen krijgen is een enorme aanwinst.”
Drones
Niet alleen voor de helikopters van de Koninklijke Luchtmacht is die actuele informatie van belang. Dat geldt ook voor de Luchtvaartpolitie en de ANWB Medical Air Assistance en andere luchtvarenden, zoals de drone-community. Dit zeker met de invoering van de nieuwe Europese regelgeving ‘U-space’, begin dit jaar.
In opdracht van de Dienst Geografie van Defensie heeft het Kadaster de ‘Verbeter de Luchtvaartkaart’ ontwikkeld. Ook de Koninklijke Luchtmacht, Luchtvaartpolitie en ANWB Medical Air Assistance (traumahelikopter) waren betrokken.
Volgens voorzitter van de raad van bestuur van het Kadaster Frank Tierolff ligt er een solide en bruikbaar product. “Naast het leveren van een betrouwbaar inzicht zijn vooral het vergroten van de actualiteit en volledigheid van de data een meerwaarde voor de veiligheid binnen het Nederlandse luchtruim.”