Nederlandse en Britse mariniers omarmen nieuwe technologie en tactieken

Nederlandse en Britse mariniers vormen samen een amfibische strijdmacht. Deze heet de United Kingdom/Netherlands Amphibious Force (UK/NL AF). Dit jaar viert de strijdmacht haar 50-jarig bestaan. De mariniers benadrukken tijdens het jubileum hun samenwerking en gezamenlijke geschiedenis. Maar ze kijken ook naar de toekomst.

De samenwerking begon vandaag 50 jaar geleden, op 9 mei 1973. Toen werd het verdrag getekend waarbij het UK/NL AF werd opgericht. Beide landen kregen een gedeelde uitrusting en een gemeenschappelijk doel. Sindsdien trainen en werken de Koninklijke Marine en Britse Royal Navy regelmatig samen. De mariniers voeren amfibische operaties uit en maken gebruik van snelle landingsvaartuigen en helikopters. Ze voeren zware trainingen uit in de Schotse hooglanden en in Noorwegen. Daar leren de mariniers zich te verplaatsen op ski's. Ook wordt hen bijgebracht te overleven in onherbergzame gebieden bij extreem lage temperaturen.

Nederlandse bijdrage

Sinds 1998 maakt het amfibisch transportschip Zr.Ms. Rotterdam deel uit van de UK/NL AF. Dit schip heeft een afzinkbaar dok en een helikopterdek.

Daarnaast heeft het faciliteiten voor meer dan 600 mariniers met uitrusting en bewapening. Zij zijn inzetbaar in bergachtige streken, eventueel onder arctische omstandigheden. Inzet is wereldwijd mogelijk. Het Nederlandse deel van UK/NL AF bestaat uit ongeveer 1.000 man.

Vergroot afbeelding Een Nederlandse marinier met een Britse collega.
Een Nederlandse marinier met een Britse collega.

Moderne dreigingen

Amfibische operaties worden steeds ingewikkelder. De Britse en Nederlandse mariniers ontwikkelden zich de afgelopen 50 jaar continu. Ook nu blijven ze moderniseren. Zowel het Korps Mariniers als de Royal Marine Commando’s omarmen nieuwe technologie en tactieken. Met een op elkaar afgestemde manier van werken bieden ze moderne dreigingen het hoofd.

De sterke relatie tussen beide marines is nu belangrijker dan ooit. Een voorbeeld daarvan is de samenwerking tussen de Royal Navy en een team van het Korps Mariniers tijdens de evacuatie in Soedan.

Toekomstplannen

Vloot en mariniers hebben gezamenlijk het Future Littoral Operating Concept ontwikkeld. Dit document beschrijft het toekomstig optreden van de krijgsmacht in kustgebieden. Er staat in dat ze met meer en kleinere eenheden gaan werken. Daardoor kunnen ze meer verspreid optreden. De marines willen zich positioneren als ‘first responder of choice’. Dat houdt in dat ze als eerste in actie komen als er gevaar dreigt. Deze toekomstplannen brengen beide marines nog dichter bij elkaar.

50-jarig jubileum

Het 50-jarig jubileum van de UK-NL AF is een kans om de rijke historie tussen de 2 samenwerkende landen te benadrukken. Maar ook om naar de toekomst te kijken, de samenwerking te bevestigen en de nieuwste ontwikkelingen te laten zien.