Luchtmacht traint slim gebruik van tactische netwerken bij toekomstig luchtoptreden
Het integreren van meerdere tactische netwerken in de lucht. Daarop lag de focus van een door de Verenigde Staten geleid experiment over toekomstig helikopteroptreden. Door slim gebruik van systemen zijn doelen uit te schakelen voordat ze een serieuze bedreiging vormen. De luchtmacht nam afgelopen week deel aan de geheime oefening onder de naam Experimental Demonstration Gateway Event (EDGE). Details zijn pas deze week bekendgemaakt.
Nederlandse F-35-gevechtsvliegtuigen afkomstig van Luke Air Force Base in Arizona ondersteunden EDGE. Zo identificeerden de straaljagers vanuit het hogere deel van het luchtdomein meerdere vijandelijke luchtafweer- en raketsystemen. Zonder zelf te zijn gezien, zetten de F-35’s deze data door naar de zogeheten Joint Air Ground Gateway (JAGG), oftewel mobiele gevechts- en commandosystemen op de grond. De JAGG voegt de gegevens samen en deelt ze direct binnen alle tactische netwerken. Daardoor beschikt zowel het hogere (de F-35’s) als het lagere deel (helikopters) van het luchtdomein gelijktijdig over dezelfde informatie.
Dan volgt de keuze om een dreiging te ontwijken door er omheen te vliegen of de dreiging zogezegd ‘uit te nemen’. In de beoefende scenario’s schakelde lange-afstandsartillerie het doel uit of gaf die door aan onbemande systemen, zoals de Air Launched Effects. Deze laatsten opereren in een zwerm en werken slim samen. Na te zijn afgeschoten door een helikopter of grondsysteem zijn ze in staat doelen te vinden, te identificeren of uit te schakelen. De helikopters kunnen vervolgens rechtstreeks doorvliegen naar het doelgebied.
Samenvoegen van netwerken
Deze integratie van systemen is een eerste stap naar zogenoemde ‘multi-domain operations’. De samenvoeging van netwerken op deze schaal gebeurde niet eerder. Nederland oogst internationaal veel waardering voor de aanpak van slim geïntegreerde netwerken en het naadloos delen van informatie.
De luchtmacht nam deel aan de training met militairen van het Air & Space Warfare Center, het Special Operations Warfare Center, het Helicopter Warfare Center, de National Datalink Management Cell en de Maritime Special Operations Forces.
Vanuit Defensie doet de projectorganisatie Helix onderzoek naar de toekomst van het helikopter optreden. Hierin zitten vertegenwoordigers uit de landmacht, luchtmacht en marine. Het 5-koppige team kijkt naar het technisch en tactisch conceptueel optreden met helikopters. Het vizier is hierbij gericht op 2035.