NAVO-landen in Oostzee nóg beter op elkaar ingespeeld
Schepen opsporen, afschrikken en desnoods vernietigen. Maar ook luchtverdediging, mijnenbestrijding en amfibische operaties. Alle maritieme aspecten kwamen de afgelopen weken aan bod tijdens Baltops 23. De NAVO-training met deelname van Zijner Majesteits schepen Van Amstel, Makkum en Vlaardingen eindigde vandaag.
Snel kunnen reageren op allerhande onverwachte situaties. Dat was onder meer het doel in de Oostzee. Totaal 6.000 militairen, 50 schepen en 45 vliegtuigen uit 21 landen waren er te vinden.
De Nederlandse schepen hadden belangrijke taken. Zo moest de Van Amstel een exclusieve zone beschermen. Onderzeebootbestrijding was daarbij het belangrijkste doel. “We observeerden hier andere schepen, net zoals we op de Noordzee doen”, vertelt commandant kapitein-luitenant-ter-zee Wilco Faber. “Zo probeerden we het gebied veilig te houden.” De NH90-gevechtshelikopter aan boord was daarbij volgens hem onmisbaar. “Die heeft hele goede sensoren waarmee we zowel boven als onder water kunnen kijken. In het scenario trainden we met een Zweedse onderzeeboot”, aldus Faber.
Mijnen jagen
Mijnenjagers Makkum en Vlaardingen moesten de vaarroutes tijdens Baltops zoveel mogelijk vrij zien te houden van explosieven. Dit onder meer voor de landingsvaartuigen van amfibische operaties. De aansturing van beide schepen gebeurde door een aan wal geplaatste taakgroep. Die stond onder leiding van kapitein-luitenant-ter-zee Peter Baars. “Binnen de NAVO is de ‘gemeenschap’ van mijnenbestrijders niet groot. Samenwerken is daarom cruciaal. Door oefeningen als deze leren we veel collega’s kennen uit andere landen. Dat maakt het werken met elkaar zoveel gemakkelijker”, aldus Baars.
Een 40-koppige staf, onder wie 4 Nederlanders, leidde de verschillende taakgroepen. Daaronder ook eentje op het gebied van innovatie. Snelle motorboten (RHIB’s) zochten met onbemande onderwatersystemen bijvoorbeeld naar zeemijnen. Die maakten duikers vervolgens onschadelijk.
Verbonden blijven
Baltops 23 toonde aan dat de NAVO ook collectief de stabiliteit in de Oostzee weet te beschermen, versterken en desnoods te verdedigen. Dankzij de oefening zijn de bondgenoten nóg beter op elkaar ingespeeld. De alliantie liet tevens zien in een onvoorspelbare wereld sterk verbonden te blijven.