Luchtmachtcommandant: “Afschrikken, verdedigen en indien nodig keihard terugslaan”

“Afschrikken, verdedigen en indien nodig keihard terugslaan. We zullen wel moeten.” Deze woorden sprak luchtmachtcommandant luitenant-generaal André Steur vrijdag op voormalig vliegveld Soesterberg. Dit ter gelegenheid van de 70e verjaardag van het krijgsmachtdeel op 1 juli. Op deze datum is de militaire luchtvaart in Nederland zelfs nog 40 jaar ouder.

Vergroot afbeelding Luitenant-generaal Andre Steur.
Luitenant-generaal André Steur.

Met zijn uitspraak refereerde Steur aan de aanzienlijk veranderde wereld, 110 jaar na het leggen van het fundament. Net als toen is het luchtwapen er volgens hem nog altijd voor het overzicht en overwicht vanuit de lucht. “Maar dat is niet langer een keuze of experiment. De veranderende veiligheidssituatie vraagt om ons. Onze bondgenoten rekenen op ons”, aldus de Commandant Luchtstrijdkrachten.

Vergroot afbeelding F-16's in de lucht bij 'missing man formatie'.
Gevechtsvliegtuigen in missing man-formatie tijdens de herdenking.

Verbondenheid

Dat vraagt ook een bepaalde mentaliteit bij de luchtmacht. Hij benoemde de constante paraatheid, de focus het beste uit de middelen en elkaar te halen en de kracht om door te zetten. “Dat maakt ons sterk en verbindt ons”, aldus Steur. In die verbondenheid stond hij stil bij het luchtmachtpersoneel dat afgelopen jaar overleed. “Wij houden hen in onze gedachten.”

Oprichting 'Luchtvaartafdeeling'

In 1913 kocht de Staat der Nederlanden een stuk heidegrond met het doel er de eerste vlieglocatie van te maken. Het gebied, – voormalig Vliegbasis Soesterberg - lag centraal, achter de toenmalige verdedigingslinies. Het ministerie van Oorlog zag al langer de relevantie van het luchtruim. Niet alleen voor overzicht, verkenning en het leveren van luchtsteun. Steur: “Vliegen had allure, zorgde voor militaire innovatie en nieuwe opleidingskansen. Het maakte de aantrekkingskracht voor de krijgsmacht groter."

De Luchtvaartafdeeling zag op 1 juli 1913 het licht. Die startte met 4 vliegers en 1 vliegtuig. “Het vliegtuig was gehuurd en de vliegers moesten hun eigen opleiding betalen, maar de intentie en de wil waren er. En bovenal het enthousiasme en de drijfveer er wat van te maken”, aldus de luchtmachtcommandant.

Vergroot afbeelding Veel mensen bij elkaar luisterend naar toespraak.
Ter ere van alle verjaardagen was er een grote reünie bij het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

Ondernemerschap

40 jaar en 2 wereldoorlogen later, werd de ‘Afdeeling’ een zelfstandig krijgsmachtdeel. Steur: “Het werd de Koninklijke Luchtmacht, zoals we deze na 70 jaar nog steeds kennen. Nog altijd zitten het ondernemerschap en de kracht om overal het maximale uit te halen bij ons in het bloed”. Op die lange weg leverden velen volgens hem een bijdrage aan het luchtwapen. “Allemaal mensen met een eigen specialisme en vooral een eigen verhaal. Die vormen met elkaar het verhaal van 110 jaar militaire luchtvaart in Nederland.”

Onze Luchtmacht

Er was op Soesterberg overigens nóg een reden voor een feestje. De Koninklijke Nederlandse Vereniging Onze Luchtmacht vierde namelijk haar 75-jarig jubileum. De vereniging stimuleert de interesse voor militaire luchtvaart. Dat gebeurt onder meer met lezingen en het organiseren van unieke excursies naar operationele vliegbases in binnen- en buitenland.