Nederland doneert extra Patriot-raketten aan Oekraïne
Nederland levert extra Patriot-luchtverdedigingsraketten aan Oekraïne. Het kabinet erkent de noodzaak van het land om kritieke infrastructuur te verdedigen. Dat meldt minister Kajsa Ollongren, mede namens de ministers van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, vandaag aan de Tweede Kamer.
Afgelopen woensdag waarschuwde President Zelensky voor de Russische tactiek om energievoorzieningen te treffen. Hij deed dit tijdens de bijeenkomst van de Ukraine Defence Contact Group (UDCG) in Brussel, waarin een internationale coalitie van landen bijeenkwam om militaire steun aan Oekraïne te coördineren. Minister Ollongren liet toen weten dat Nederland hard werkte aan het leveren van extra luchtverdediging.
Het Nederlandse besluit volgt op de aankondiging van Duitsland voor een nieuw steunpakket voor Oekraïne. Dit bevat onder meer een extra Patriot-lanceersysteem inclusief raketten, en 2 aanvullende IRIS-T luchtafweersystemen. Nederland leverde zelf eerder ook al lanceerinstallaties van Patriot-systemen en –raketten aan Oekraïne. Daar komt nu dus een extra levering bovenop.
“De Russische oorlog in Oekraïne houdt aan, met voortdurende aanvallen op zowel militaire als civiele doelen, waaronder kritieke energie-infrastructuur. Met de winter in aantocht is de verdediging daarvan cruciaal. Aanvullende steun is bovendien belangrijk om luchtverdediging in het hele land te organiseren”, aldus minister Ollongren.
Effecten krijgsmacht
Het leveren van de aanvullende raketten heeft een significante impact op de gereedstelling en inzet van Defensie. Gezien de noodzaak om Oekraïne te steunen, wordt dit risico geaccepteerd. Het te leveren materiaal komt uit eigen voorraad. Defensie treft maatregelen om deze voorraden zo snel mogelijk weer aan te vullen.
Eerder deze week was al gemeld dat Nederland een nieuwe donatie aan Oekraïne heeft gedaan. Dit pakket bevatte onder meer drones, ontmijningsuitrusting en munitie. De totale waarde van al het geleverde materieel ligt inmiddels op ruim € 2,1 miljard.