Wagemaker eerste Nederlandse Military Advisor bij EU in Beijing

Voor het eerst is er een Nederlander benoemd tot Military Advisor bij de Europese Unie in het Chinese Beijing. Het is brigadegeneraal der mariniers Allard Wagemaker. Hij heeft nu een belangrijke positie in een dynamische maar ook gevoelige veiligheidsomgeving.

Voor Wagemaker is China geen onbekend terrein. Hij werkte er de afgelopen 3 jaar al als defensieattaché. Tot voor kort tevens in Pakistan.   

De werkzaamheden van de EU in China vragen steeds nadrukkelijker om een militair advies. Wagemaker trekt die kar de komende jaren. Dat Nederland deze Europese functie bekleedt op een cruciaal moment in de veranderende wereldorde, is een unicum. 

Azië-specialist

Brigadegeneraal Wagemaker wordt gezien als Azië-specialist. Hij verdiepte zich  operationeel en academisch in Azië en doceerde erover aan de Nederlandse Defensie Academie. In de jaren 2013-2017 was hij bovendien defensieattaché in India voor Zuid en Centraal Azië. Hij studeerde Chinees veiligheidsbeleid aan de Chinese Nationale Defensie Universiteit in Beijing en leerde het Mandarijn aan de talenuniversiteit van het Chinese Volksleger (PLA) in Kunshan.