Oekraïense mijnenjagers onder Nederlandse leiding tijdens Joint Warrior
De Koninklijke Marine geeft nog tot en met vrijdag leiding aan 2 Oekraïense mijnenjagers. Dat gebeurt in de Schotse wateren tijdens de 2 weken durende oefening Joint Warrior. Oekraïne ontving de schepen van de Britse marine.
De Oekraïense mijnjagers behoren tot een zogeheten Mine Countermeasure Task Group. Deze taakgroep stoomde tijdens Joint Warrior op met verschillende internationale vlootverbanden, waaronder de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) en de Netherlands Maritime Force (NLMARFOR). De laatste is de uitzendbare, operationele staf van de Koninklijke Marine. De eenheid begeleidt doorgaans schepen en marinierseenheden naar operationele inzetbaarheid.
Joint Warrior is een training die 2 keer per jaar wordt georganiseerd en geleid door het Verenigd Koninkrijk. Voor uitvoering van de opdracht commandeerde NLMARFOR het eigen vlootverband, inclusief de 2 Oekraïense schepen. Vanuit Nederland varen Zijner Majesteits-schepen De Zeven Provinciën, Tromp en Van Amstel mee. De Zeven Provinciën stuurt de eenheden aan.
Toewijding
Oekraïne doet mee op uitnodiging van het Verenigd Koninkrijk. De Britten begeleiden de Oekraïners op de schepen.
Voor de Oekraïense marine is het doel de bemanning goed voor te bereiden op mijnbestrijdingsoperaties en samen te werken met andere landen. Daarbij oefent het zich in de planning en uitvoering volgens NAVO-standaarden.
Nederland hecht veel waarde aan samenwerking met Oekraïne en het oefenen met bondgenoten. Dit weerspiegelt niet alleen de toewijding aan internationale veiligheid en stabiliteit, maar versterkt ook de betrekkingen tussen Nederland en Oekraïne.
Nederland heeft ook het voornemen 2 mijnenjagers aan het door oorlog geteisterde land te leveren. Dat gebeurt naar verwachting in 2025.
Samenwerking
Met Joint Warrior 23 versterken alle deelnemende marines hun gezamenlijke operationele vaardigheden en verfijnden ze de onderlinge samenwerking.