Lintjesregen Defensie: 26 onderscheidingen (video)
Het gebeurt waarschijnlijk niet vaak, maar bij Defensie heeft vandaag een echtpaar een Koninklijke onderscheiding gekregen. Het koppel ontving het eremetaal voor hun inzet voor veteranen. Minister Kajsa Ollongren speldde hen de versierselen op tijdens een plechtigheid op het ministerie in Den Haag.
Renske van Dijk-van der Geest werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, haar man Albert tot Lid in de Orde van Oranje Nassau met de zwaarden.
Van Dijk-van der Geest bedacht onder meer de kindermedaille. Die krijgen kinderen als hun vader of moeder op missie is geweest. Na veel activiteiten voor het thuisfront werd Van Dijk-van der Geest bestuurslid veteranenzaken bij het Platform Militaire Historie in Ede. Later was ze betrokken bij de oprichting van het Veteranenontmoetingscentrum Ede, waarvan ze eveneens voorzitter werd. “De mensen die met u hebben samengewerkt, waarderen u vanwege uw inzet, empathie en organisatievermogen”, aldus Ollongren. Ze citeerde een van hen: “Het gaat bij Renske uit het hart, met passie en vuur. Zij is daarmee van onschatbare waarde voor de mensen om haar heen.”
Kwaliteit hulpverlening
Net als zijn vrouw zet luitenant-kolonel Albert van Dijk zich met tomeloze energie in voor veteranen. Als ondersteuner biedt hij hen een luisterend oor, een steuntje in de rug of doorverwijzing naar officiële instanties. Ollongren: “Uw inzet ging verder dan dat, want u bent tevens betrokken bij de opleiding van andere nuldelijnsondersteuners, organiseert regionale bijeenkomsten en bewaakt de kwaliteit van hulpverlening. Het zal nu niemand nog verbazen dat u eveneens actief bent bij het Veteranenontmoetingscentrum in Ede. Vanwege de gezondheidsproblemen van uw vrouw heeft u het voorzitterschap (tijdelijk) overgenomen. Voor een dergelijke toewijding heb ik veel respect.”
Rolstoeldansvereniging
Ook iemand die zich inzet voor veteranen is kapitein-luitenant-ter-zee Diana Mensink. Voor haar was de derde onderscheiding die de minister namens de koning opspeldde. Ze is vanaf vandaag Ridder in de Orde van Oranje Nassau met de zwaarden.
Naast haar reguliere werk als marineofficier vervult Mensink tal van nevenfuncties. Zo is ze is nuldelijnshelper bij het Nederlands Veteraneninstituut, zet ze zich al 16 jaar in voor een rolstoeldansvereniging en is ze voorzitter van een vereniging voor ex- en actief dienende vrouwelijke militairen. “U wordt veelvuldig geprezen om uw kwaliteiten, compassie en integriteit. Met en zonder uniform”, aldus Ollongren.
Pijlers van ons bestaan
De minister zei onder de indruk te zijn van de verhalen van de decorandi. “Laten we blijven streven naar een samenleving waarin uw voorbeeld de norm is, waarin vriendelijkheid en dienstbaarheid de pijlers zijn van ons bestaan.”
In totaal zijn 26 mensen onderscheiden vanwege hun relatie met Defensie. Behalve genoemd 3-tal kreeg de rest het eremetaal van de burgemeester in hun woonplaats.
Gedecoreerden
De gedecoreerden:
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:
de heren B. Dedden, R.P. Mes, E.P. Vonk, J.J. Kapteijn, H.J. Kroes, H. Schimmel, L.C. Schreuders en H.J.J.M. Vleeshouwers
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden:
kapitein-luitenant-ter-zee D.J.A. Mensink, luitenant-kolonel drs. ing. J.A. Smits en sergeant E. Putman.
Lid in de Orde van Oranje-Nassau:
de heer J. Bixerman, A.C.G. Bussel, mevrouw van Dijk-van der Geest, de heren P.J.L. Mentink, E.A. Geertsema, P.J.J.H. Lasoe, G.H.P. Scheepers, J.P.M. Schoenmakers en T.D.H. van Vugt.
Lid in de Orde van Oranje Naussau met de zwaarden:
luitenant-ter-zee der 1e klasse A.G.N. van den Broek, kapitein-luitenant-ter-zee ing. P.B.A. Coster, luitenant-kolonel A.L. van Dijk, luitenant-kolonel G.J.P. van der Most, eerste luitenant H.C. Udes en eerste luitenant T. Zijl.