Ollongren bij 5 mei-herdenking: ‘Vrijheid is meer dan afwezigheid van oorlog’

Op het 5 Mei-plein in Wageningen is gisteren stilgestaan bij de bevrijding van Nederland, nu 79 jaar geleden. Het vieren van deze vrijheid wordt echter steeds minder een vanzelfsprekendheid. Volgens minister Kajsa Ollongren staan vrijheid en veiligheid nationaal en internationaal onder druk. “De alarmbellen gaan af.”

Vergroot afbeelding Het Bevrijdingsvuur op het 5 Mei Plein in Wageningen.
Het Bevrijdingsvuur op het 5 Mei Plein in Wageningen.

Tal van oorlogsveteranen woonden de internationale herdenking bij. Onder hen de 101-jarige Canadees George Brewster. Hij was tijdens de Tweede Wereldoorlog Spitfire-piloot. “Hij werd op jonge leeftijd jachtvlieger toen hij hoorde over het onrecht in Europa”, haalde minister Ollongren aan. “Samen met anderen viel hij vijandelijke treinen, vrachtwagens en schepen aan. Om zo de weg vrij te maken voor andere helden op de grond.”

Volgens de minister is het van levensbelang dat het voorbeeld van Brewster en al die andere veteranen voortleeft. “In ons en in onze jongeren. De missie van deze veteranen is volbracht en het is aan ons om hun erfenis veilig te stellen. Binnen afzienbare tijd zullen onze bevrijders er zelf niet meer bij zijn op Bevrijdingsdag. Maar de Tweede Wereldoorlog heeft ons geleerd dat het negeren van dreigende signalen rampzalige gevolgen kan hebben. Dat moment is nu. De alarmbellen gaan af en daarom moeten we in actie komen.”

Eensgezindheid

En met ‘we’ wordt in dit geval niet alleen Nederland bedoeld. Een vuist maken kan alleen samen, in verbanden als de NAVO en de EU. Zo gebeurt dat nu al ruim 2 jaar voor Oekraïne. “Samen met onze bondgenoten moeten we eensgezind een vuist blijven vormen voor de vrijheid van Oekraïne. De uitkomst van deze strijd bepaalt de toekomst van Europa. En dus die van ons.”

Want ook in Nederland is er veel te beschermen. “Ook binnen onze grenzen moeten we onze vrijheid, veiligheid en democratie verdedigen. En laten we daarbij niet vergeten hoeveel we te beschermen hebben. Vrijheid is meer dan de afwezigheid van oorlog. Het gaat om rechtvaardigheid en zelfbeschikking. Het beschermen van die waarden vraagt ook in Nederland om eensgezindheid en betrokkenheid. Van een alliantie van overheid en bedrijfsleven, van de hele samenleving.”

Kranslegging

Een Chinook-helikopter met grote Nederlandse vlag vloog over. Verder zijn er kransen gelegd bij het Nationaal Bevrijdingsmonument en speelde een trompettist ‘The Last Post’. Hierop volgden een minuut stilte, het Wilhelmus en het hijsen van de Nederlandse vlag. Het Orkest Koninklijke Marechaussee sloot de herdenking af met de hymne Wageningen45.