Defensie versterkt vuursteun mariniers

Defensie wil de vuursteun van het Korps Mariniers versterken met lasergeleide precisieraketten. Daarvoor schaft de organisatie 11 nieuwe lanceerinstallaties aan. Dat laat staatssecretaris Christophe van der Maat de Kamer vandaag weten.

Mariniers hebben een mix van vuursteunmiddelen nodig. Die moeten elkaar aanvullen qua schootsafstand en effect. Zo kunnen mariniers zich aanpassen aan een voortdurend veranderende dreigingsomgeving. 

Precisieraketten vullen het bestaande gat op de middellange afstand. Het wapensysteem heeft een dracht tot maximaal 7 kilometer. Ook kan het doelen uitschakelen onder zware weersomstandigheden en onder een hoge cyberdreiging. Zo kan het systeem bijvoorbeeld  doelen treffen wanneer de tegenstander probeert het GPS-signaal te verstoren. Dit vergroot de slagkracht van de mariniers beduidend.

Vergroot afbeelding
Archieffoto van een Apache met aan de zijkanten de rocketpods om Hydra 70-raketten in te laden.

Hydra 70-raketten

De koop van de wapensystemen is inclusief sensoren en vuurleidingssystemen. Ook raketten en geleidingseenheden behoren tot de aanschaf. Defensie gebruikt de beoogde Hydra 70-raketten overigens al voor de Apache-gevechtshelikopters. Mogelijk kan de organisatie met een extra bestelling aansluiten bij bestaande contracten.

Defensie verwacht de eerste levering van het wapensysteem eind 2026.