Bouw van mijnenbestrijdingsvaartuig IJmuiden van start
De bouw van het nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuig IJmuiden is begonnen. In Roemenië werd gisteren de kiel van het schip gelegd. Als de romp klaar is, wordt het schip in Frankrijk afgebouwd. Het is de bedoeling dat de IJmuiden uiterlijk in 2030 klaar is.
Bij de kiellegging werd een munt in de romp van het vaartuig gelast. Deze traditie uit de Romeinse tijd moet het schip en haar bemanning geluk brengen.
De IJmuiden is 1 van de 12 nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen die de marine samen met België heeft aangeschaft. Beide landen krijgen er 6. Dit is het derde Nederlandse schip waar nu aan gebouwd wordt.
De huidige mijnenbestrijders naderen het eind van de levensduur en zijn daarom toe aan vervanging.
Revolutionair ontwerp
De nieuwe mijnenjagers hebben een revolutionair ontwerp. De vaartuigen worden voorzien van moderne sensoren die mijnen kunnen detecteren.
Ook is er aan boord plek voor onbemande varende en vliegende drones. Daardoor hoeven de schepen niet meer door gebieden te varen waarin mogelijk zeemijnen of andere explosieven liggen. In plaats daarvan kan de bemanning de mijnen op afstand opsporen en onschadelijk maken.
Naam
Het is gebruikelijk marineschepen de naam te geven van een zeeheld, hemellichaam, provincie of stad. Bij de mijnenjagers is gekozen voor havenplaatsen die de schepen daadwerkelijk aandoen. Dat verbindt de IJmuiden met de inwoners van de gelijknamige stad.
Het eerste bestrijdingsvaartuig voor de Koninklijke Marine is de Vlissingen. Dit is al te water gelaten, maar nog niet operationeel. Dat gebeurt volgend jaar. Pas dan krijgt het schip Zr.Ms. voor de naam. Ook de IJmuiden heeft pas ‘recht op’ Zr.Ms. als het operationeel is.