Nu in Museum Bronbeek: Tentoonstelling Echo van de Strijd om Indonesië

Foto’s van Suzanne Liem, die aangrijpende verhalen verbeelden. In museum Bronbeek zijn ze samengebracht voor de tijdelijke tentoonstelling ‘Echo van de strijd om Indonesië’. De expositie is gisteren geopend en duurt tot en met 30 november.

Vergroot afbeelding Andi Abdussalam Syahrir en zijn broer Andi Cibu Syahrir zitten op de bank en vertellen hun verhaal.
Andi Abdussalam Syahrir (links) en zijn broer Andi Cibu Syahrir, kleinzoons van vrijheidsstrijder Andi Makkasau Parenrengi Lawawo (1926-1947).

Te zien is een heel persoonlijk beeld van de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië. Suzanne Liem ging daarvoor in gesprek met kinderen en kleinkinderen van verzetsstrijders. “Ze stellen zich voor ons open. Het laat ze niet onbewogen om over hun voorouders te vertellen. Door deze persoonlijke verhalen te verweven met de beladen geschiedenis, wekt Liem het verleden tot leven.

Tastbaar

Tussen 1945 en 1950 maakten miljoenen Indonesiërs, talloze Nederlanders en anderen deze turbulente periode in Indonesië mee. Het gaat om Indische Nederlanders, Molukkers, Papoea’s en Chinezen. Bijna 80 jaar later houdt de strijd Indonesië en Nederland nog steeds bezig. Met haar fotoproject wil Suzanne Liem zorgen voor verbinding, door mensen uit beide landen aan het woord te laten.

Suzanne Liem

Documentair fotograaf Suzanne Liem is van Nederlands-Chinees-Javaanse afkomst. In 2010 kwam haar boek De Weduwen van Rawagede uit. Ze maakte ook tentoonstellingen en een boek over de Molukse gemeenschap in Nederland: Lain Sayang Lain. Het project Echo van de Strijd om Indonesië verschijnt later in boekvorm bij Uitgeverij Walburg Pers.

De tentoonstelling is te zien in museum Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem. Bronbeek is geopend van dinsdag tot en met zondag, van 10:00 tot 17:00 uur.