Zr.Ms. Karel Doorman behandelt eerste gewonde aan boord in Rode Zee

Zr.Ms. Karel Doorman heeft tijdens de missie in de Rode Zee voor het eerst een gewonde aan boord behandeld. Het gaat om een opvarende van een koopvaardijschip dat in de Golf van Aden door 2 raketten werd geraakt. Het slachtoffer is gisteren in Djibouti aan land gebracht voor verdere behandeling.

De Karel Doorman kwam donderdag in actie, nadat het schip een noodbericht kreeg van het koopvaardijschip. Dat werd aangevallen in een gebied waar Houthi-rebellen actief zijn. Na de raketaanval brak brand uit aan boord. Hierbij raakte het slachtoffer gewond.

Het logistiek ondersteuningsschip beschikt onder meer over een hospitaal en bijbehorende medische staf, speciaal voor dit soort gevallen. Een fregat heeft Zr.Ms. Karel Doorman vervolgens naar Djibouti begeleid.

Het behandelen van gewonden is een van de belangrijke taken van Zr.Ms. Karel Doorman in de Rode Zee. Het schip is er actief voor de Europese missie Aspides.

Het voorziet er partnerschepen verder ook onder meer van brandstof. Aspides heeft als doel het bevorderen van vrije doorvaart en bescherming van de scheepvaart in de Rode Zee.

Zr.Ms. Karel Doorman Vlaggenschip

In Djibouti vond gisteren, aan boord van het Italiaanse fregat ITS Virginio Fasan, ook de commando-overdracht plaats van de force commander over de EU-missie Aspides. De Nederlandse commandeur George Pastoor heeft de leiding over deze EU-missie overgenomen van zijn Italiaanse collega Rear Admiral Stefano Constantino.

Vanaf zijn vlaggenschip Zr.Ms. Karel Doorman zal commandeur Pastoor samen met zijn 30-koppige internationale staf leiding geven aan deze maritieme EU-missie. Naast de maritieme staf kwam ook een Zweeds medisch team aan boord als gedeeltelijke aflossing van de Nederlandse medische staf. Het operationeel hoofdkwartier zit in het Griekse Larissa.

Pastoor noemt het eervol dat hij de missie mag leiden. “We leveren zo een belangrijke bijdrage. Het feit dat Nederland de leiding neemt over deze missie onderstreept tevens het belang van deze operatie voor Nederland als handelsland.”

Minister Kajsa Ollongren was speciaal voor de gelegenheid naar Djibouti afgereisd. Zij woonde de overdracht bij.