Defensie staat met veteranen stil bij ‘moeder van vredesmissies’ Unifil in Zuid-Libanon

“Jullie inzet was van grote waarde.” Dat zei directeur Operationele Gereedheid generaal-majoor Ernst Dobbenberg zaterdag tegen ruim 1.200 Unifil-veteranen in Zeewolde. Zij dienden tussen 1979 en 1985 in Zuid-Libanon. Hun opdracht was destijds om de strijdende partijen van Libanon en Israël uit elkaar te houden. Gezien de huidige situatie in die regio erg herkenbaar. Op de derde reünie werd stil gestaan bij de veteranen van deze ‘vergeten’ vredesmissie.

Dobbenberg blikte terug op de moeilijke omstandigheden waarin de Unifil-veteranen moesten werken. “We kunnen het ons nu eigenlijk niet meer voorstellen, maar over de missie was bij vertrek niet zo heel veel bekend”, zei hij. “Jullie kwamen zwaar onder vuur te liggen en meerdere keren stonden jullie met getrokken wapens tegenover of tussen de strijdende partijen."

Sobere thuiskomst

De “sobere” thuiskomst viel de veteranen daarna zwaar. En dat was begrijpelijk, zo benadrukte de directeur Operationele Gereedheid. “Er was nog geen internet en ook de pers had nauwelijks toegang. Er belandden dus ook geen beelden in Nederland, zoals dat later bij de missie in Afghanistan bijvoorbeeld wel gebeurde. En dus konden jullie bij thuiskomst op weinig begrip en medeleven rekenen."

Dobbenberg benoemde de onvrede die leeft onder Unifil-veteranen over het gebrek aan erkenning. “Ik weet dat door die koele ontvangst velen van jullie het gevoel gaf dat er weinig erkenning en waardering was. Dat jullie veel hebben gegeven voor een missie die in die tijden weinig aandacht kreeg. Ik snap dat. Hierin verandering in brengen kan niet meer, maar wat ik wel kan, is aangeven dat het mijn overtuiging is dat jullie inzet en missie absoluut van waarde is geweest”, aldus de generaal.

Positieve effecten 

De generaal vroeg ook aandacht voor de positieve gevolgen van de missie. Hij merkte op dat Unifil soms ‘de moeder van de vredesmissies’ wordt genoemd. “Waar of niet, de opgedane ervaring tijdens deze missie stond in ieder geval mede aan de basis van wat is uitgegroeid tot de huidige veteranenbeleid”, zei Dobbenberg. “Veel geleerde lessen zijn in de praktijk gebracht en daar hebben heel veel militairen na jullie profijt van”.

“Ook van waarde is dat veel bewoners de periode dat jullie in Libanon waren, omschrijven als relatief rustig. Wat jullie hebben gedaan en meegemaakt, verdient respect en is niets minder van bewonderingswaardig. Juist daarom vind ik het mooi dat we daar samen bij stilstaan."