Koning waant zich met Apache-gevechtshelikopter in vijandelijk gebied

Koning Willem-Alexander heeft vandaag een trainingsvlucht gemaakt in een Apache-gevechtshelikopter. Dat deed hij boven de 300 hectare tellende Spadeadam Range van de Britse luchtmacht in het Noord-Engelse Carlisle. In het trainingsgebied worden helikopterbemanningen behoorlijk uitgedaagd, alsof ze in oorlogsgebied opereren.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander maakte vandaag een trainingsvlucht in een Apache-gevechtshelikopter.
Koning Willem-Alexander maakte vandaag een trainingsvlucht in een Apache-gevechtshelikopter.

Op de range staan radarsystemen die vijandelijke dreigingen nabootsen. De kunst voor de vliegers is onder meer de signalen van die systemen met hun zelfbeschermingsmiddelen te misleiden. Ook moeten ze in staat zijn laagvliegend dekking te zoeken binnen de mogelijkheden die het terrein biedt, bijvoorbeeld achter een heuvel of bosperceel. Tactisch opereren, een opdracht uitvoeren en daarbij desnoods een radarsysteem uitschakelen. Het kan van levensbelang zijn, want als een radar een helikopter in het vizier heeft, komt er mogelijk een raket achteraan. 

Vergroot afbeelding De koning toonde zich zeer geïnteresseerd.  Na zijn ‘eigen trainingsvlucht’ sprak hij nog met enkele deelnemers aan de oefening. 
De koning toonde zich zeer geïnteresseerd.  Na zijn ‘eigen trainingsvlucht’ sprak hij nog met enkele deelnemers aan de oefening. 

Aan het front

De toegevoegde waarde van deze training, onder de noemer Tac Blaze, is dus van groot belang voor helikoptervliegers. Niet alleen met Apaches worden allerlei tactische scenario’s uitgevoerd. Dat gebeurt ook met Chinooks en Cougars. Beide typen transporthelikopters droppen bijvoorbeeld militairen van 11 Luchtmobiele Brigade ‘aan het front’. Als een dergelijk scenario werkelijkheid wordt, is het de bedoeling dat de toestellen heelhuids het strijdtoneel verlaten. Natuurlijk moeten ook de ‘Rode Baretten’ ongeschonden aan land komen om de vijand te bestrijden.

Vergroot afbeelding De toegevoegde waarde van deze training, onder de noemer Tac Blaze, is van groot belang voor helikoptervliegers.
De toegevoegde waarde van deze training, onder de noemer Tac Blaze, is van groot belang voor helikoptervliegers.

Tac Blaze tot 5 juli

Tac Blaze begon afgelopen maandag en duurt nog tot 5 juli. In die periode is het ene scenario nog bloedstollender dan het andere, soms met militairen van de landmacht, soms zonder. Dan draait het alleen om de helikopters.

Leerzaam is Tac Blaze voor alle partijen. Ook de koning toonde zich zeer geïnteresseerd. Na zijn ‘eigen trainingsvlucht’ sprak hij nog met enkele deelnemers aan de oefening.