Marine traint bij Hawai om wereldwijde veiligheid zeeroutes te beschermen

Rim of the Pacific (Rimpac) is een van ’s werelds grootste marine-oefeningen, met voornamelijk landen die grenzen aan de Stille Oceaan. Maar ook Nederland is deze maand van de partij in de wateren rond Hawaii. 

Vergroot afbeelding Een marineschip vaart uit.
Beeld: MCS2 Jaimar Carson Bondurant.
Zr.Ms. Tromp vaart uit.

Als 1 van 29 deelnemende landen neemt Nederland deel met Zr.Ms. Tromp en de Defensie Duikgroep. 

Het luchtverdedigings- en commandofregat vertrok gisteren na een periode van voorbereidingen uit Pearl Harbour voor de oefening op zee. Deze is voor Zr.Ms. Tromp ook onderdeel van Pacific Archer 2024. Hiermee onderstreept Nederland het economische belang van wereldwijde vrije doorvaart.

Militaire banden

Met deelname aan Rimpac versterkt Nederland de militaire relaties met bondgenoten en de samenwerking met nieuwe. Bovendien biedt de oefening de gelegenheid om met deze partijen in het hoogste geweldsspectrum te trainen.

Vergroot afbeelding Leden van de Defensie Duikgroep.
Beeld: MCS1 Alex Perlman.
De Defensie Duikgroep is ook present.

Veiligheid zeeroutes

Deze bestaande en nieuwe samenwerkingen bij Rimpac zijn bedoeld om de veiligheid van zeeroutes over de hele wereld te beschermen. Er doen 40 schepen, meer dan 170 vliegtuigen en land-eenheden uit 29 landen aan mee. Uit Europa zijn naast Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Italië bij Rimpac betrokken. Dit alles geeft aan hoe bijzonder deze omvangrijke marine-oefening is.