Staatssecretaris herdenkt met nabestaanden genocide in Srebrenica

“Het is essentieel dat oorlogsmisdadigers hun straf niet ontlopen.” Dat zei Gijs Tuinman vandaag in zijn eerste toespraak als staatssecretaris van Defensie. Hij was bij de Nationale Herdenking Srebrenica Genocide op het Lange Voorhout in Den Haag. Namens het kabinet richtte hij zijn woorden tot zo’n 200 Bosnische Nederlanders, onder wie nabestaanden van de slachtoffers.

Vergroot afbeelding Mirela Salic van de Vereniging van Overlevenden Srebrenica Genocide 1995.houdt een toespraak.
Mirela Salic van de Vereniging van Overlevenden Srebrenica Genocide 1995.

“Nederland en Bosnië en Herzegovina hebben een gezamenlijke geschiedenis en zijn voor altijd met elkaar verbonden”, zo hield Tuinman zijn toehoorders voor. “Ook dit kabinet staat naast u in uw herinnering, in uw rouw en in uw streven naar erkenning.”

Tuinman vertelde dat onder meer de verschrikkingen in Srebrenica hem als mens en als militair hebben gevormd. De oorlog in voormalig Joegoslavië kreeg hij als 15-jarige scholier mee via brieven die de dochter van een familievriend aan haar moeder schreef. Zij maakte deel uit van de United Nations Protection Force (Unprofor). “Het greep me aan dat hulpkonvooien werden tegengehouden, zelfs werden gegijzeld. En dat ik in Nederland op de bank zat en niets kon doen.”

‘Srebrenica’ beïnvloedde Tuinmans beroepskeuze, zo liet hij weten. “Al 30 jaar word ik gedreven door het bestrijden van onrecht. Als militair, maar ook nu als staatssecretaris. Ik heb een nieuwe rol, maar dezelfde missie.”

Vergroot afbeelding Staatssecretaris Tuinman zit tussen de nabestaanden van de genocide in Srebrenica.
De staatssecretaris tussen de nabestaanden.

Officiële herdenkingsdag

De spanningen op de Balkan nemen weer toe. Dat geldt ook voor etnische retoriek en genocide-ontkenning. De Verenigde Naties riepen 11 juli onlangs uit tot officiële herdenkingsdag voor de genocide in Srebrenica. Deze dag wordt nu internationaal erkend.

Ook Nederland steunt de soevereiniteit en onafhankelijkheid van Bosnië en Herzegovina. Op dit moment nemen 150 Nederlandse mariniers deel aan de missie European Union Force (Eufor) Althea in Bosnië en Herzegovina. Zij dragen bij aan de politieke en sociale stabiliteit.

Vergroot afbeelding Staatssecretaris Gijs Tuinman houdt een toespraak.
‘Srebrenica’ beïnvloedde Tuinmans beroepskeuze.

Laatste rustplaats

Op de grote begraafplaats in Potocari worden vandaag 14 nieuw geïdentificeerde slachtoffers bijgezet. Tuinman: “Ieder nieuw graf markeert een laatste rustplaats. Iedere nieuwe identificatie biedt nabestaanden enige rust en troost. Daar zijn ze 29 jaar naar op zoek geweest.”

Nederland is op vele manieren bij ‘Srebrenica’ betrokken, ook als gastheer van het Joegoslaviëtribunaal. “Het recht heeft zijn beloop gekregen”, vindt Tuinman. “De hoofdverantwoordelijke voor de genocide, Ratko Mladic, slijt zijn dagen in de gevangenis van Scheveningen. Vandaag zijn we met onze gedachten bij de meer dan 8.000 vaders, zonen, broers, neven en vrienden die er niet meer zijn. We herdenken, herinneren en reflecteren.”