NAVO-top werpt vruchten af: bondgenoten investeren meer in defensie

De historische top in Washington DC voor 75 jaar NAVO was een geslaagde bijeenkomst. De belangrijkste uitkomst was dat Nederland en NAVO-bondgenoten militaire steun aan Oekraïne blijven leveren en minimaal 2% aan Defensie besteden voor onze gezamenlijke verdediging.

De bondgenoten spraken onder meer af de luchtverdediging van Oekraïne te helpen versterken. Daarnaast zegden ze toe meer in Defensie te investeren en de productiecapaciteit voor militaire doeleinden te verhogen. Gezamenlijk willen de landen zo onder meer het munitietekort aanpakken. Dat is niet alleen van groot belang om Oekraïne te blijven voorzien van wat nodig is. Meer munitie is ook noodzakelijk voor het aanvullen van de eigen voorraden voor afschrikking van Rusland en verdediging van het NAVO-grondgebied.

Minister Ruben Brekelmans bezocht de NAVO-top samen met minister-president Dick Schoof en de minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp. De nieuwe bewindsman van Defensie benutte de afgelopen dagen om kennis te maken met vele collega’s, uit onder meer de Verenigde Staten, Duitsland, Scandinavië, de Baltische Staten, Polen, Italië, Spanje en Turkije. Daarbij werden afspraken gemaakt voor verdere samenwerking. 

Extra munitie F-16 ter waarde van 300 miljoen

Ook ontmoette de Nederlandse delegatie in Washington de Oekraïense president Zelensky en de minister van Defensie Umerov. In het gesprek kondigde Nederland aan dat Defensie voor €300 miljoen extra munitie aanschaft voor de F-16’s die Nederland binnenkort aan Oekraïne levert. Dit komt bovenop de € 150 miljoen die al eerder is gereserveerd voor F-16 munitie. Minister Brekelmans: “Iedere dag zien we hoe belangrijk luchtverdediging is voor Oekraïne tegen de agressie van Rusland. Bewapening voor de F-16’s is essentieel. Zodat Oekraïne de komende jaren in staat zal zijn Russische luchtaanvallen te voorkomen.” 

Commerciële satellietoperators

De NAVO heeft meer scherpe ogen nodig om te zien wat de mogelijke dreigingen zijn voor het bondgenootschap. Maar de NAVO heeft geen eigen satellieten. Daarom wil de alliantie gebruik gaan maken van commerciële satellieten voor zowel observatie als communicatie. Tijdens de NAVO-top tekende Brekelmans met zijn NAVO-collega’s een intentieverklaring.

Vergroot afbeelding Een militair kijkt via een vr-bril mee met een drone die voor hem in de lucht vliegt
Archiefbeeld van een first person view drone: een militair kijkt via een vr-bril mee met een drone die door de lucht vliegt.

Aanschaf van drones

Ook tekende de minister een overeenkomst over de aanschaf van First Person View (aanvals-)drones. Hierbij kijkt de ‘piloot’ middels een VR-bril op afstand mee. Nederland investeert € 20 miljoen voor de aankoop van deze drones. De aanschaf daarvan loopt via de eerder dit jaar opgezette internationale dronecoalitie.

Vergroot afbeelding Minister Brekelmans met zijn Duitse collega Pistorius.
Minister Brekelmans (r) met zijn Duitse collega Pistorius.

2% een bodem, geen plafond

Een belangrijke boodschap tijdens de NAVO-top was dat 2% uitgaven aan Defensie het minimum is gezien de dreiging om ons heen. Er is meer nodig om alle capaciteiten te realiseren die de NAVO nodig heeft om ons grondgebied te verdedigen. De bondgenoten spraken daarbij over eerlijke lastenverdeling. Dit jaar geven 23 van de 32 bondgenoten 2% of meer van hun bruto binnenlands product uit aan defensie.

Op de top werd ook stilgestaan bij het 75-jarig bestaan van de NAVO. Brekelmans: “De verslechterde veiligheidssituatie in de wereld onderstreept de noodzaak voor het versterken van de collectieve afschrikking en verdediging van de NAVO. De NAVO is al 75 jaar onze belangrijkste garantie op veiligheid en ons schild tegen agressie. Ook de komende 75 jaar moet dit zo blijven. Samen staan we sterker”.