Nederland en Duitsland werken aan betere ondersteuning van militaire troepen
Duitsland en Nederland willen de gezamenlijke ondersteuning van militaire troepen versterken. Reden voor de Duitse generaal André Bodemann van het Territoriales Führungskommando der Bundeswehr om naar Utrecht te gaan. Hij sprak er vandaag en gisteren met commandant Defensie Ondersteuningscommando (Dosco) luitenant-generaal Jan-Willem Maas. Het onderwerp was een efficiëntere verplaatsing van troepen. Ook deelname aan een grote gezamenlijke oefening kwam aan de orde.
De Duitse en Nederlandse krijgsmacht streven onder meer naar een efficiënte en effectievere samenwerking op het gebied van militaire mobiliteit. Ook het gezamenlijk tijdig, snel en voortdurend bevoorraden hoort hier bij. Om dit verder vorm te geven richten de landen werkgroepen op om operationele kennis te delen.
Strategische corridor
Een van de belangrijkste onderwerpen was de verplaatsing van troepen via een corridor tussen Nederland, Duitsland en Polen. Deze strategische doorgang is cruciaal voor het vervoer van materieel voor eventuele inzet over de grenzen. Er is besproken hoe beide krijgsmachten gebruik kunnen maken van elkaars logistieke contracten. Zo kunnen zij verplaatsingen en de instandhouding van militaire eenheden optimaliseren.
Daarnaast wordt bekeken hoe tot een gezamenlijk begrippenkader voor host nation support gekomen kan worden. Maar ook wat de NAVO verwacht en hoe de landen dit kunnen leveren.
Oefening
Een voor volgend jaar geplande oefening kwam eveneens aan bod. Duitse en Nederlandse troepen richten zich daarbij op een snelle verplaatsing door de eerder genoemde corridor. Maas en Bodemann bespraken de optie dan te kijken of de gemaakt afspraken rondom troepenverplaatsingen in een eventuele oorlogssituatie goed werken. Al deze afspraken worden komende periode vormgegeven en op elkaar afgestemd. Denk hierbij aan benodigde regelingen en andere documenten voor troepenverplaatsingen.
Het gaat om een belangrijke toets voor de Nederlands-Duitse militaire samenwerking. Daarbij heeft zowel het Dosco als het Territoriales Führungskommando een belangrijke taak. Gezamenlijk geven zij hierbij de NAVO een voorsprong in het gevecht.