Nieuwe tijdelijke radar Nieuw Milligen

Een nieuwe radar in Nieuw Milligen bewaakt vanaf vandaag het luchtruim in Nederland. Het gaat om de Groundmaster400a van fabrikant Thales. Deze vervult de taken tot het nieuwe SMART-L-radarstation in Herwijnen operationeel is.

Vergroot afbeelding Een radar tussen bomen.
De Groundmaster400a

Net als de mobiele NAVO-radar die de afgelopen 4 maanden dienst deed, is de Groundmaster een interim oplossing voor de Medium Power Radar. Deze werd eind maart na 52 jaar voorgoed uitgezet.

SMART-L-radarstation

De SMART-L is een moderne radar voor militair gebruik. In het Friese Wier is dit type al sinds 2021 operationeel. De Groundmaster400a is qua techniek vergelijkbaar met de SMART-L, alleen compacter en transporteerbaar. Daarnaast is de SMART-L breder inzetbaar. Deze kan op langere afstanden ook ballistische raketten detecteren en volgen.

De GM400a wordt met name ingezet bij conventionele luchtdreiging op een willekeurige locatie. Dat maakt deze radar uitermate geschikt om de noodzakelijke radardekking boven Nederland te versterken. 

Met beide radars bewaakt Defensie het Nederlandse deel van het NAVO-luchtruim en begeleidt militaire luchtoperaties. Ook ondersteunt de krijgsmacht er civiele partijen mee. Denk aan de politie en andere opsporingsdiensten.