Defensieboot op Canal Parade: "Juist in deze tijd hebben we iedereen keihard nodig"

Vaartuigen in alle kleuren van de regenboog trokken vandaag over de Amsterdamse grachten tijdens de Canal Parade. Ook de defensieboot was weer van de partij. Aan boord salueerden bijna 100 militairen en hun burgercollega’s naar een juichend en applaudisserend publiek. Met hun deelname lieten ze zien dat Defensie een organisatie is waar iedereen zichzelf kan zijn.

Vergroot afbeelding Defensieboot op de Canal Parade.
Defensieboot op de Canal Parade.

Het thema van de defensieboot, aangekleed met een door vele handen gedragen opblaasbare wereldbol, was ‘Together’. Op de zijkanten van het vaartuig stonden ketens van handen afgebeeld. Aan boord droegen de burgercollega’s T-shirts met een wereldbol in regenboogkleuren. 

Brigadegeneraal Sandra Keijer van de marechaussee was paradecommandant op de defensieboot. Zij benadrukte het belang van deelname aan de Canal Parade. Dit ook nu Defensie zich voorbereidt op het mogelijk moeten verdedigen van het eigen en NAVO-verdragsgebied.  

“Juist in deze tijd heeft Defensie iedereen keihard nodig”, aldus Keijer. “We dragen weliswaar allemaal een uniform, maar onze verschillen zijn juist onze kracht. Ieders talenten, kwaliteiten, perspectieven, inzichten en achtergronden zijn belangrijk.”

Werk aan de winkel

Tegelijkertijd is er volgens Keijer nog werk aan de winkel. “Voor discriminatie, ook op grond van seksuele oriëntatie en genderidentiteit, is bij Defensie geen plaats. We accepteren dat niet. We weten helaas ook dat de realiteit soms anders is. Hier laten we zien dat Defensie een organisatie is waar we het juist belangrijk vinden dat je jezelf kan en mag zijn. Aan onze collega’s, en aan de rest van de wereld.”