Eerste Nederlandse commandant Litouwen: “Als het nodig is, verdedigen wij elke centimeter van NAVO-grondgebied”

De vooruitgeschoven NAVO-troepenmacht in Litouwen staat voor het eerst onder leiding van een Nederlandse militair. Luitenant-kolonel Bas Schillemans nam vandaag het commando over van de Duitse Oberstleutnant Mark Krüger. De landmacht-officier stuurt 6 maanden lang meer dan 1.300 militairen uit 6 verschillende landen aan.

Vergroot afbeelding Militairen marcheren tijdens een commandowissel.
Bij de eFP werken 6 landen samen met Litouwen.

De multinationale battlegroup enhanced Forward Presence (eFP) stond sinds de oprichting in 2017 altijd onder Duits commando. Dat land levert doorgaans de meeste militairen en het gros van het materieel. Het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon geldt voor de huidige 16e rotatie als zogeheten lead unit. Schillemans is sinds 2022 de commandant van 414 Tankbataljon en krijgt zodoende ook de leiding over de multinationale battlegroup in Rukla.

Oberstleutnant Krüger keek met een goed gevoel terug op zijn periode als commandant. “Het waren politiek gezien turbulente tijden, maar ik ben meer dan tevreden met de doelen die we hebben bereikt. We hebben ons ontwikkeld tot een geloofwaardige, betrouwbare en zeer professionele gemechaniseerde eenheid. Saamhorigheid is voor mij het sleutelwoord.” Hij prees daarnaast de internationale samenwerking en de steun die de eFP krijgt van de lokale bevolking.

Zijn opvolger Schillemans wil op dezelfde voet verder. “We blijven met de 6 landen van deze battlegroup een bijdrage leveren aan de afschrikking van onze tegenstander. Als het nodig is, verdedigen wij elke centimeter van het NAVO-grondgebied.”

Vergroot afbeelding Twee militairen bij een commandowissel.
Luitenant-kolonel Bas Schillemans (links) is de nieuwe eFP-commandant.

Battlegroups

Na de annexatie van de Krim in 2014 besloot de NAVO de oostelijke grenzen te versterken. Dat leidde tot de oprichting van battlegroups in de Baltische staten en Polen. De huidige eFP in Litouwen bestaat naast militairen uit Duitsland en Nederland ook uit Belgen, Luxemburgers, Noren en Tsjechen. Zij werken samen met Litouwse militairen van de Iron Wolfbrigade.

Binationaal tankbataljon

Nederland en Duitsland hebben sinds 2016 een gezamenlijk tankbataljon. Militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade bemensen hierin het 4e eskadron. Zij maken gebruik van Duitse Leopard 2A6 gevechtstanks. Nederland nam zelf in 2011 afscheid van de gevechtstanks.