Grootscheepse modernisering Marinemuseum in Den Helder

Defensie stelt € 40 miljoen beschikbaar om het Marinemuseum in Den Helder grootscheeps te verbouwen. Dat maakt het museum vandaag bekend. De bestaande gebouwen en faciliteiten voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Het gemoderniseerde museum biedt straks voldoende ruimte om op een innovatieve manier bezoekers te bereiken en te raken.

Vergroot afbeelding De voorkant van het huidige Marinemuseum in Den Helder.
Het huidige Marinemuseum in Den Helder.

Het museum wordt niet alleen een toekomstbestendig. Het moet ook de actuele verhalen van de marine tonen. Nieuwe technieken lichten straks de veranderende rol van de zeemacht toe.

Al meer dan 60 jaar vertelt het Marinemuseum hoe de marine zich sinds lange tijd inzet voor de veiligheid op en vanuit zee. Het museum bevindt zich op de voormalige marinewerf Willemsoord in Den Helder, naast de marinehaven van Nederland. Jaarlijks trekt het rond de 100.000 bezoekers.

De bestaande gebouwen vormen de basis voor de vernieuwing. Hiermee blijft het historisch karakter van het terrein behouden.

Nationale collectie militair erfgoed

Het Marinemuseum is een van de 3 defensiemusea. Samen dragen zij zorg voor het behoud en beheer van de nationale collectie militair erfgoed. Ze maken die toegankelijk voor een breed publiek. Zo dragen ze bij aan het besef dat de krijgsmacht een belangrijke rol heeft gespeeld én nog speelt in de lange militaire geschiedenis van Nederland.

In deze tijd van verandering is het belangrijk dat de defensiemusea de militaire, vaak persoonlijke, verhalen vertellen. Zo helpen ze om de actualiteit te duiden. Dat vergroot de impact op de samenleving.

In 2026 begint de bouw van het nieuwe en moderne Marinemuseum. De voorbereidende plannen voor de verbouwing starten in het najaar van 2024.