Defensie koopt mobiele radars voor dronedetectie in Oekraïne

Defensie schaft 51 mobiele radars aan. Vandaag werd het contract ondertekend bij Robin Radar Systems in Den Haag. De systemen zijn in staat om kleine drones te detecteren en deze te onderscheiden van bijvoorbeeld vogels. Uniek aan de radars is dat deze rijdend op een platform hun werk doen. Later dit jaar doneert Defensie die systemen aan Oekraïne.

Vergroot afbeelding Een minidrone.
Archieffoto van een minidrone.

De radars monitoren de omgeving op aanwezigheid van drones, zelfs bij een hoge snelheid. Doordat het detectiesysteem mobiel is, kan de tegenstander de radar lastiger vinden en dus minder makkelijk neutraliseren. Dat maakt het mogelijk om continu vijandelijke drones te signaleren en vervolgens uit te schakelen.

Defensie heeft eerder radars gekocht bij Robin Radar. Deze waren statisch en worden momenteel op verschillende locaties ingezet. Feedback vanuit de gebruikers was onder andere een verzoek om al rijdend te kunnen blijven detecteren. Doorontwikkeling van het radarsysteem heeft deze nieuwe functionaliteit opgeleverd.

Vergroot afbeelding Ondertekening van een contract.
Commandant Commit viceadmiraal Jan Willem Hartman en CEO Robin Radar Systems Siete Hamminga ondertekenden de overeenkomst.

Drone-aanvallen vanuit Rusland

Naar verwachting doneert Defensie de 51 radars in het laatste kwartaal van 2024 aan Oekraïne. Ze gaan daar gefaseerd naartoe. In Oekraïne zijn ze van essentieel belang om drone-aanvallen vanuit Rusland tegen te gaan.