Zr.Ms. Karel Doorman keert terug van missie in Rode Zee

Het logistiek- en bevoorradingsschip Zr.Ms. Karel Doorman is teruggekeerd van de EU-operatie Aspides in de Rode Zee. Het schip heeft bijgedragen aan de bescherming van internationale scheepvaart tegen de dreiging van Houthi’s. Vandaag kwam de Karel Doorman aan in Den Helder.

Vergroot afbeelding Marineschip komt aan in Den Helder.
Zr.Ms. Karel Doorman is weer terug in Den Helder.

Met een bemanning van meer dan 250 personen zorgde de marine de afgelopen 4 maanden voor logistieke ondersteuning en medische capaciteit in de Rode Zee en Golf van Aden. Zr.Ms. Karel Doorman voorzag andere deelnemende schepen van onder meer brandstof, munitie en goederen. Daarnaast fungeerde het schip enige tijd als vlaggenschip van de operatie vanuit zee.

Vergroot afbeelding Brandstofslag aan boord van een schip.
De Karel Doorman voorzag andere deelnemende schepen van onder meer brandstof.

Afwenden drone-aanval

Het schip speelde ook een belangrijke rol bij het afwenden van drone- en raketaanvallen. Dat gebeurde door omgevingsbeelden te maken met een radar. Zo waarschuwde de bemanning het Griekse marineschip HS Psara in de nacht van 8 juli voor 2 naderende drones. De Grieken maakten deze vervolgens onschadelijk.

Vergroot afbeelding Logo van een EU-missie op de mouw.
De inzet was voor de EU-missie Aspides.

Transport van goederen

De Rode Zee en Golf van Aden zijn verbonden door de nauwe zeestraat Bab el Mandeb. Die vormt een cruciale route voor de commerciële scheepvaart tussen Azië en Europa. Nederland heeft net als andere Europese landen een economisch belang bij het veilig en ongehinderd transport van goederen over zee. Als dit niet mogelijk is, krijgen Nederlandse consumenten mogelijk te maken met prijsstijgingen op producten.

Vergroot afbeelding Mensen langs de kade.
Een grote groep mensen onthaalde de bemanning.

Medische hulp

Tijdens de missie leverde Zr.Ms. Karel Doorman ook medische hulp. Zo werd aan boord een opvarende van een koopvaardijschip behandeld. De man was gewond geraakt door een raketaanval van Houthi's.

Het schip beschikt speciaal voor dit soort gevallen over een hospitaal met 2 operatiekamers. Ook is er een ongeveer 50-koppig medisch team aan boord.

Met een lengte van 205 meter is Zr. Ms Karel Doorman het grootste schip van de marine.