Brekelmans spreekt in Brussel blijvende steun uit aan Oekraïne

De defensieministers uit de Europese Unie kwamen vandaag in Brussel bijeen voor de informele Raad Buitenlandse Zaken Defensie. Ze spraken vooral over de steun aan Oekraïne. Minister Ruben Brekelmans nam voor het eerst deel. Brekelmans benadrukte dat Nederland Oekraïne onverminderd blijft steunen, voor zo lang als dat nodig is.

Vergroot afbeelding Minister Brekelmans in gesprek tijdens bijeenkomst.
Brekelmans in gesprek tijdens bijeenkomst in Brussel,

De noodzaak voor militaire steun aan Oekraïne blijft namelijk onverminderd groot en urgent. De nadruk ligt hierbij op (artillerie)munitie, luchtverdedigingsmiddelen, gevechtsvliegtuigen en trainingen. De minister liet weten dat de nieuwe Nederlandse regering Oekraïne zowel militair, politiek, financieel en moreel blijft steunen. “We moeten niet alleen consequent zijn in onze woorden, maar ook in onze daden. We kunnen niet toestaan dat Rusland deze oorlog wint en vervolgens nog meer onze Europese veiligheid bedreigt.”
 
Onlangs kondigde Nederland nog aan een Patriot-radar en 3 lanceerinrichtingen aan Oekraïne te leveren. Ook zijn er recent 51 mobiele radars aangeschaft voor Oekraïne die in staat zijn om drones te identificeren. Later dit jaar doneert Defensie die systemen aan Oekraïne.  

Positief

De behaalde resultaten van de trainingsmissie van de Europese Unie (EUMAM) zijn positief: er zijn ongeveer 60.000 Oekraïense militairen getraind. Daarbij gaat het niet alleen om een basistraining maar ook om gespecialiseerde cursussen, zoals tank- en straaljagertrainingen. Daarnaast leverde EUMAM vele trainingsmodules van hoge kwaliteit. Brekelmans: “We moeten er naar streven om ons aanbod voortdurend aan te passen aan de trainingsbehoeften van de Oekraïense strijdkrachten.”

Aanvullende financiering

Een nieuwe manier om Oekraïne te ondersteunen is het gebruik van rente-inkomsten uit bevroren Russische Centrale-banktegoeden. De lidstaten bereikten hier onlangs een akkoord over. Brekelmans: “Dit zou broodnodige aanvullende financiering opleveren voor militaire hulp.”