Gedoneerde amfibische rupsvoertuigen onderweg naar Oekraïne

Defensie doneert 28 amfibische rupsvoertuigen aan Oekraïne. De zogeheten Bandvah Vikings zijn al onderweg naar het oosten. Het materieel was in gebruik bij het Korps Mariniers. Dat heeft dan ook de Oekraïense collega’s opgeleid om met het systeem te kunnen werken. De training betrof tevens het technisch onderhoud van het materieel.

Vergroot afbeelding Een Viking passeert een waterloop tijdens de missie in Tsjaad in 2008.
Archieffoto van een Bandvah Viking.

Het rupsvoertuig is onder meer geschikt voor troepen- en/of gewondentransport in extreem terrein. Ook kan het dienen als commandovoertuig of mobiele vuursteun bieden.

Met voor- en achterwagen en gekoppeld stuurmechanisme landt de Viking vanaf een landingsvaartuig moeiteloos op het strand. Het voertuig is gepantserd, wat extra bescherming biedt tegen vijandelijk vuur. De Viking kan opereren in de meest uiteenlopende weersomstandigheden.

Een nadeel is het beperkt zicht van de bestuurder. Die moet daarvoor goed samenwerken met de boorschutter. Het was dan ook een belangrijk onderdeel tijdens de training van Oekraïense militairen.   

Oekraïne mag de Vikings naar eigen inzicht inzetten. Daarvoor moet het land zich wel houden aan het internationaal humanitair oorlogsrecht.

Korps Mariniers

Het Korps Mariniers krijgt komende jaren de beschikking over 124 nieuwe rupsvoertuigen en 179 kleine all-terrain patrouillevoertuigen. Een deel van al dat materieel vervangt onder meer de verouderde Bandvagn Viking-voertuigen.