Defensienota stemt NAVO-topmilitair Bauer tevreden

Voorzitter van het NAVO Militair Comité luitenant-admiraal Rob Bauer was gisteren op werkbezoek in Nederland. Dat viel samen met de presentatie van de Defensienota. Die kwalificeerde hij als een duidelijk strategisch plan voor het versterken van de krijgsmacht. “Nu is het cruciaal dat uit te voeren.”

Vergroot afbeelding
Luitenant-admiraal Bauer (links op podium) krijgt ceremoniële ontvangst.

De nieuwe aankopen van onder meer tanks, jachtvliegtuigen, schepen en helikopters sluiten aan bij de hogere eisen die de NAVO stelt. Want nieuwe dreigingen vragen om actie. Wereldwijde conflicten strekken zich uit van de oorlog in Oekraïne tot de Chinese activiteiten in de Indo-Pacific. En van de Russische ‘claims’ richting Arctische zones tot wereldwijde economische beïnvloeding door China.

Vergroot afbeelding Luitenant-admiraal Bauer en Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim aan tafel.
Bauer in gesprek met de bewindslieden van Defensie. Rechts naast Bauer de Commandant der Strijdkrachten.

Collectieve verdediging

De NAVO focust zich sinds enkele jaren weer vol op collectieve verdediging. Dit in plaats van crisisbeheersing waarop het bondgenootschap zich eerder richtte. Onder Bauers voorzitterschap zijn nationale defensieplannen en die van de NAVO beter geïntegreerd dan ooit.

Luitenant-admiraal Bauer sprak onder meer met premier Dick Schoof, minister Ruben Brekelmans en staatssecretaris Gijs Tuinman. Ook hierbij stonden de nieuwe plannen van de krijgsmacht centraal.

De NAVO-baas had tevens een onderhoud met de Vaste Commissie voor Defensie van de Tweede Kamer. Daar ging hij onder meer in op het nieuwe tijdperk van collectieve verdediging. Ook de maatschappelijk brede benadering van crisis en conflict kwam aan de orde.