Havendiner bezorgt Oekraïense vluchtelingen een warm welkom

Vluchtelingen die in 1 avond van getallen tot mensen worden. Dat is wat de Havendiners in Amsterdam doen met net in Nederland gearriveerde Oekraïners. Ook gisteren gebeurde dat weer. Deze keer bood de Koninklijke Luchtmacht een Havendiner aan.

Vergroot afbeelding Vrouwen en kinderen eten aan lange tafels en praten met elkaar.
Ook op deze informele avond werden er contacten gelegd.

Vanaf dag 1 helpt dit krijgsmachtdeel de Oekraïners bij de verdediging van hun land. Zo’n 2,5 jaar later gaan Oekraïners Nederlandse F-16’s inzetten in de strijd tegen Poetins troepen.

Maar de oorlog heeft naast de dagelijkse gevechten nog een andere kant. Die bestaat uit menselijk leed, ontheemden, verscheurde gezinnen en mensen die vluchten voor het oorlogsgeweld. Voor hen worden Havendiners georganiseerd. Deze versie, voor 80 gevluchte Oekraïense vrouwen en kinderen, werd mogelijk gemaakt door de Koninklijke Luchtmacht.

Vergroot afbeelding Overzicht van lange tafels waaraan vrouwen en kinderen zitten te eten.
De luchtmacht bezorgde de vluchtelingen een warm welkom in Nederland.

Vrijheid en democratie

Als onderdeel van het NAVO-bondgenootschap staat Nederland voor vrijheid, democratie en de rechten van de mens. Met de deelname aan het Havendiner onderstreepte de luchtmacht deze waarden. Tijdens gesprekken met Oekraïners werd maar weer eens duidelijk hoe belangrijk die zijn.

Zoals gebruikelijk leidde ook deze bijeenkomst tot een informele avond waarin vooroordelen verdampten en contacten werden gelegd. De luchtmacht heeft met het Havendiner de vluchtelingen een warm welkom in Nederland bezorgd.