Zr.Ms. Holland onderschept cocaïne en marihuana

Zr.Ms. Holland heeft 2.320 kilo aan drugs onderschept: 210 kilo cocaïne en 2.110 kilo marihuana. De vangst dateert van 6 september en is de eerste sinds Zr.Ms. Groningen is afgelost als stationsschip in de West. De onderschepping van in totaal 52 pakketten contrabande is vandaag bekendgemaakt.

Zr.Ms. Holland patrouilleert sinds 2 september in de Caribische zee en stuitte 4 dagen later op de verdachte smokkelboot met 9 opvarenden. Dat gebeurde na een melding van een Dash 8 kustwachtvliegtuig. Dit had de verdachte go-fast gespot in de buurt van Aruba, Bonaire en Curaçao.

De Holland lanceerde de beide Frisc- onderscheppingsboten met aan boord gecombineerde teams van scheepsbemanning, US Coast Guard en het Fleet Marine Squadron. De op Zr.Ms. Holland gestationeerde NH90-helikopter verleende assistentie vanuit de lucht.

Motor go-fast kapot geschoten

De verdachten negeerden meermaals het bevel zich over te geven. Daarop is de motor van de go-fast kapot geschoten. De opvarenden en de partij drugs zijn overgedragen aan de Amerikaanse Kustwacht. 1 verdachte bleek gewond en is door de NH90 voor medische verzorging naar Curaçao gevlogen.

Stationsschip

Het stationsschip Zr. Ms. Holland werkt bij antidrugs-operaties afwisselend samen met de Amerikaanse kustwacht en Kustwacht Caribisch Gebied.