Mariniers ‘ontvoeren’ burgemeester Aboutaleb in Rotterdam voor benoeming tot eremarinier

Leden van het Korps Mariniers in Rotterdam hebben vandaag burgemeester Ahmed Aboutaleb op ludieke wijze ‘ontvoerd’ en benoemd tot eremarinier. De actie was een bedankje voor zijn tomeloze inzet voor de elite-eenheid van de marine. De aftredend stadsbestuurder speelde een grote rol bij het behoud van de Van Ghentkazerne en het Mariniers Opleidingscentrum in Rotterdam.    

Aboutaleb werd op zijn kantoor verrast door een bezoek van de commandant Korps Mariniers brigadegeneraal der mariniers Ivo Moerman. Hij nam de burgemeester als afscheidscadeau mee op een speciale tocht door Rotterdam. Eerst per auto langs de Van Ghentkazerne, daarna per helikopter naar Hotel New York. Aan de oever van de Maas stapte Aboutaleb vervolgens op een snelle onderscheppingsboot van de marine.

Vanaf dit vaartuig was hij getuige van een Special Forces-demonstratie. De deelnemende mariniers verijdelden hierbij een kaping.

Maar het hoogtepunt van het afscheid vond plaats bij de Koningshavenbrug, in de volksmond ‘de Hef’. Daar ontving de burgemeester een oorkonde. Hij werd met een bijzondere ceremonie benoemd tot honorair marinier, oftewel eremarinier. Moerman overhandigde hem hierbij een sabel.

Speciale band

De brigadegeneraal benadrukte de speciale band tussen Aboutaleb en het Korps Mariniers.  “De waarden van het Korps Mariniers zijn Verbondenheid, Kracht en Toewijding”, aldus Moerman. “U voldoet aan alle drie. Allereerst heeft u een sterke verbondenheid getoond met de mariniers. Uw kracht blijkt uit uw bestuurlijke doorzettingsvermogen. En u heeft zich ook een uiterst toegewijd burgemeester getoond door uw permanente aandacht voor de belangen van het Korps Mariniers.”

Het afscheid gebeurde in samenwerking met de dienst Rotterdamse Toezicht & Handhaving. Deze is ook gevestigd op de Van Ghentkazerne.

Uniek

Het is voor het eerst dat een burger is benoemd tot honorair marinier. Aboutaleb krijgt daarmee een uniek afscheid van Defensie. En die speciale behandeling kreeg hij volgens Moerman niet voor niets.

“Zijn tomeloze inzet en betrokkenheid hebben bijgedragen aan het vergroten van het draagvlak en het besef van het belang van Defensie in de maatschappij. Dit niet alleen in Rotterdam, maar ook landelijk.”