Lindelauf: “Essentieel om nieuwe technologieën zoals AI te verkennen”

“Hoe kunnen datawetenschap en kunstmatige intelligentie bijdragen aan moderne oorlogsvoering?" Met die prikkelende vraag begon Roy Lindelauf vandaag zijn oratie Zwaartepunt Data: Datawetenschap en AI in het militaire domein. Lindelauf werd officieel geïnstalleerd als hoogleraar data science en AI op de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) in Breda. Hij werkt aan de Faculteit Militaire Wetenschappen (FMW).

Vergroot afbeelding Roy Lindelauf houdt zijn oratie.
Roy Lindelauf tijdens zijn oratie.

In een tijd van toenemende onrust in de wereld wordt de rol van geavanceerde technologieën in militaire operaties steeds belangrijker. Dat benadrukte Lindelauf aan de hand van voorbeelden.

"Oekraïne maakt gebruik van autonome drones voor aanvallen, terwijl Israël AI inzet voor militaire besluitvorming en targeting. Rusland voert grootschalige AI-gedreven informatieoperaties uit in Noord-Afrika.”  

Meer ‘datageletterdheid’

In zijn rol als hoogleraar houdt Lindelauf zich bezig met de vraag wat de huidige en toekomstige rol is van datawetenschap en kunstmatige intelligentie in militaire operaties. Zowel bij de analyse vooraf, de planning en de uitvoering zijn deze technologieën volgens hem essentieel.

Hij pleit dan ook voor meer ‘datageletterdheid’ binnen Defensie. Het is de taak van de NLDA om zoveel mogelijk militairen de juiste kennis bij te brengen op het gebied van AI en datawetenschap. "Iedereen binnen onze defensieorganisatie, van soldaat tot minister, zal steeds vaker geconfronteerd worden met systemen en processen waarin deze technologieën een cruciale rol spelen."

Geen overhaaste conclusies

Wel moeten datawetenschap en kunstmatige intelligentie op een ethisch verantwoorde manier worden ingezet. Lindelauf waakt voor overhaaste conclusies en toepassingen. "Het is essentieel dat we zowel de waarde als de beperkingen van deze technologieën blijven onderzoeken en erkennen."

Lindelauf is hoofd van het onlangs opgerichte Data Science Center of Excellence. De instelling participeert in het MINDlabs-ecosysteem in Tilburg. Dat is gericht op mens- en maatschappijgerichte kunstmatige intelligentie.