NAVO test vliegende, varende en ‘duikende’ drones in Portugal (video)

In de lucht, op en onder water: drones, drones en nog eens drones. 25 NAVO-landen testten afgelopen weken de grootschalige inzet van deze onbemande systemen in maritieme operaties. Dat gebeurde voor de kust van het Portugese Sesimbra en het schiereiland Tróia. De Koninklijke Marine nam deel met amfibisch transportschip Zr.Ms. Johan de Witt. Ook de Mijnenbestrijding Module Groep leverde een bijdrage met ondersteuningsschip Geosea en verschillende waterdrones.

Vergroot afbeelding Een schip van de marine en een varende drone op het water.
Ondersteuningsschip Geosea en de USV90 waren present tijdens de oefening.

De training was vooral gericht op operationele experimenten en het beproeven van nieuwe capaciteiten.

Voor de marine lag de focus onder meer op de onlangs geleverde USV90. Dit 9 meter lange onbemande vaartuig kan goederen en mensen vervoeren. Verder is het in te zetten voor verkenningen. Zo transporteert het bijvoorbeeld kleinere onderwaterdrones naar een gebied met zeemijnen. Die identificeren het explosieve materiaal en maken het vervolgens onschadelijk. De bemanning van het moederschip - in dit geval de Geosea - blijft op deze manier op veilige afstand.

Vergroot afbeelding Militairen met een onderwaterdrone.
Er werd met verschillende drones geoefend.

Ontwikkeling nieuwe drones

De door Portugal georganiseerde training was voor de Mijnendienst een uitgelezen kans om de USV90 uitvoerig te testen. De opgedane kennis is belangrijk, want de marine zet vol in op de ontwikkeling van nieuwe soorten drones. De oorlog in Oekraïne laat zien hoe belangrijk onbemande systemen zijn voor het hedendaagse en toekomstige gevecht.

Vergroot afbeelding Een vliegende drone boven het water.
Vanaf Zr.Ms. Johan de Witt oefende een team met verschillende soorten vliegende drones.

Zwermen

Vanaf Zr.Ms. Johan de Witt oefende een team met verschillende soorten vliegende drones. Daarbij lag het zwaartepunt op het als zwermen inzetten van de onbemande systemen.

Behalve militairen waren bij de oefening ook andere partijen betrokken. Zo waren aan boord van de Johan de Witt externe leveranciers om nieuwe typen drones te testen. Maar ook onderzoeksinstellingen, innovatieve bedrijven en universiteiten reisden voor de training naar Portugal. Alle houden zich bezig met maritieme operaties en/of onbemande maritieme systemen.

Video: Marine oefent met drones