Eerste resultaten herijking programma Grensverleggende IT zichtbaar

Defensie heeft in het eerste halfjaar van 2024 verbetermaatregelen verwerkt voor herijking van het programma Grensverleggende IT (GrIT). Dat meldt staatssecretaris Gijs Tuinman vandaag in een rapportage van het programma aan de Tweede Kamer. Hierin informeert hij over de voortgang over de periode januari tot juli.

Vergroot afbeelding Kasten met servers in een datacentrum
Het komst van het Twin Datacenter is een van de eerste resultaten van de herijking van het programma.

GrIT voorziet in essentiële randvoorwaarden bij de digitale transformatie van Defensie. Het programma helpt Defensie voor te bereiden op het conflict van de toekomst. Dit is bescherming en verdedigen van het eigen en bondgenootschappelijk verdragsgebied, de zogenoemde hoofdtaak 1.

Om dit te bereiken bevat het programma 3 pijlers. De eerste is bedoeld voor IT in operationele omstandigheden. De tweede pijler zich richt op IT voor JIVC, het IT-bedrijf van Defensie. De derde pijler legt zich toe op de IT voor alle gebruikers.

Prioriteit

Momenteel ligt die bij IT in operationele omstandigheden. Inmiddels zijn de eerste resultaten zichtbaar. Zo is bijvoorbeeld de XS-box ontwikkeld. Dit is een kleine, draagbare doos waarmee een IT-omgeving in operationele omstandigheden is op te zetten. Deze XS-box wordt de komende periode verder getest en ontwikkeld. 

Ook is in juni een nieuw Twin Datacenter opgeleverd. Defensie is hiermee in staat meer data sneller te verwerken. Daarnaast zorgt het datacenter voor meer stabiliteit in de informatievoorziening. Hoewel dit een resultaat uit pijler 2 betreft, schept het datacentrum randvoorwaarden voor verdere ontwikkeling in de eerste pijler. Nog dit jaar worden 2 nieuwe ontwikkelingen op het gebied van hoog-gerubriceerde IT opgeleverd.

Advies

In maart besloot Defensie het programma GrIT te herijken. Dit gebeurde naar aanleiding van adviezen van de Chief Information Officer van Defensie en het Adviescollege ICT (AcICT). De herijking van het programma is nog niet volledig afgerond. Eind dit jaar gaat Defensie de Kamer informeren over de herijkte business case van het programma. Daarin worden de consequenties voor de planning en het budget inzichtelijk.