Tentoonstelling met oorlogsfoto’s uit Oekraïne geopend door Brekelmans

Tientallen foto’s van verwoestingen en menselijke tragedies in Oekraïne. Vanaf vandaag zijn ze te zien in het Nationaal Militair Museum (NMM). Bekroond oorlogsfotograaf Eddy van Wessel exposeert daar zijn meest aangrijpende beelden van het conflict. De tentoonstelling met de titel ‘War Stories, Ukraine up close’ werd gisteren officieel geopend door minister van Defensie Ruben Brekelmans. “Het is belangrijk dat deze beelden van brute agressie een prominente plek hebben in ons collectieve bewustzijn.”

Vergroot afbeelding Foto uit een tentoonstelling van oorlogsfoto's uit Oekraïne.
Beeld uit de tentoonstelling.

De foto’s op de tentoonstelling tonen zowel de gruwel van de oorlog als de veerkracht van de Oekraïense bevolking. Van Wessels werk is niet alleen een ooggetuigenverslag van het conflict, maar ook een krachtige oproep tot reflectie. Brekelmans: “Elke foto die je gemaakt hebt, vertelt een ongekend indrukwekkend verhaal.”

Zelf zegt de fotograaf daarover: “Ik hoop dat mensen in hun hoofd op reis gaan naar Oekraïne. Dat ze denken: what the fuck gebeurt daar? En dat ze uiteindelijk begrijpen wat een oorlog met iemand doet. Als dat gebeurt, zou ik al heel blij zijn”. 

War diaries

Op de tentoonstelling is een aparte afdeling voor kinderen en bezoekers die de foto’s te heftig vinden. Zij kunnen toch een indruk van het conflict in Oekraïne krijgen aan de hand van ‘War Diaries’. Dit is een reizende expositie van de Oekraïense Khrystyna Khranovska, waarin persoonlijke verhalen van kinderen en tieners rond de oorlog in Oekraïne worden getoond. 

Zoals dat van Soffia Gromakova, die haar verhaal met tekeningen vertelt. Ze maakte een diepe indruk op minister Brekelmans: “Ik heb een groot respect voor het pad dat je in je jonge leven al hebt bewandeld. Je tekeningen hebben veel emotionele diepgang en laten zien dat je een groot creatief talent hebt. Ze horen echt thuis op deze tentoonstelling.” 

Mentale eerste hulp

Het NMM biedt ondersteuning aan bezoekers die de oorlogsfoto’s op de tentoonstelling te aangrijpend vinden. Er is een zogenoemde Mentale Eerste Hulp ingericht. De medewerkers op deze post hebben een speciale training gekregen om op een constructieve manier om te gaan met emotionele reacties van bezoekers. 

De tentoonstelling ‘War Stories, Ukraine up close’ loopt van 3 oktober 2024 t/m 31 augustus 2025 en is dagelijks te bezoeken van 10:00 tot 17:00 uur. Er geldt geen toeslag voor de tentoonstelling (wel gelden voor toegang tot het museum de normale toegangsprijzen).  Een donatie ter ondersteuning van humanitaire hulp in Oekraïne wordt daarom zeer gewaardeerd.