Na F-16’s kondigt minister Brekelmans in Oekraïne actieplan drones aan

Tijdens een bezoek aan Kharkiv en Kyiv maakt minister Brekelmans bekend dat Nederland haar voortrekkersrol in de steun aan Oekraïne blijft invullen door ongeveer 400 miljoen euro beschikbaar te stellen voor een actieplan drones. Ook bevestigde de minister dat de eerste van 24 toegezegde Nederlandse F-16’s aan Oekraïne zijn geleverd.

Vergroot afbeelding
Minister Brekelmans.

Met het actieplan drones werken Nederland en Oekraïne samen om geavanceerde drones te ontwikkelen en de productie van succesvolle prototypes versneld op te schalen. Bijna de helft hiervan vindt plaats in Nederland. 

Brekelmans: “Nederland vervulde eerder een voortrekkersrol als het ging om de levering van F-16’s en Patriot-systemen, nu zetten we dit voort met geavanceerde drones door 400 miljoen euro in een actieplan drones te investeren. Het gaat hierbij om allerlei soorten geavanceerde drones die ingezet kunnen worden voor verkenning, verdediging en aanval. Met name in de lucht, maar ook op het land en zee."

Als ontwikkelde drones succesvol zijn, is meer geld beschikbaar voor het opschalen van de productie ervan.

Vergroot afbeelding
Minister Brekelmans in Oekraïne.

Veranderende slagveld

Nederland is pionier als het gaat om de ontwikkeling van onbemande systemen. In Oekraïne opgedane ervaringen zijn volgens Brekelmans bovendien van meerwaarde voor de hoogwaardige technologie in Nederland. “Als Nederlandse kennis en technologie worden samengebracht met Oekraïense ervaringen op het slagveld, leidt dat tot innovatieve en effectieve drones. Deze kunnen echt het verschil kunnen maken op het snel veranderende slagveld.”



Vanwege het belang van drones in moderne oorlogsvoering maakt de minister dit tot een speerpunt. 

“De ontwikkeling van allerlei types drones gaat razendsnel. We hebben de luxe niet om lang de tijd te nemen, het gaat erom snelheid te maken. Prototypes aankopen, snel testen en snel productie opschalen.”

Vergroot afbeelding
Twee F-16's in de lucht.

3,76 miljard euro aan militaire steun

Ook meldt minister Brekelmans dat Nederland inmiddels voor circa 3,76 miljard euro aan militaire steun heeft geleverd aan Oekraïne. Dit bedrag is met bijna 700 miljoen euro toegenomen sinds het laatste bericht aan de Tweede Kamer van juni dit jaar. Het overgrote deel van dit bedrag is uitgegeven aan commerciële donaties. 

Een groot deel van deze 700 miljoen is opgebouwd uit een continue onderstroom gericht op de instandhouding en het voortzettingsvermogen. Dit zijn alle spullen die nodig zijn om geleverde systemen inzetbaar te houden, zoals reservedelen en munitie voor Pantserhowitzers, Patriots en F-16’s. Maar ook medische goederen, munitie en gevechtsrantsoenen om te zorgen dat Oekraïnse militairen beschikken over wat ze nodig hebben om door te vechten voor hun vrijheid.

De levering van F-16-gevechtsvliegtuigen is meegenomen in deze rapportage. De exportvergunning voor de toestellen is op 1 juli afgegeven. Daarna zijn de eerste toegezegde F-16’s aan Oekraïne overgedragen. Daarnaast levert Nederland zoals eerder aangekondigd een aanzienlijke bijdrage aan de ondersteuning en instandhouding van de toestellen. 

Zo worden uit eigen voorraad luchtdoelraketten geleverd, draagt Nederland voor 450 miljoen euro bij aan de verwerving van munitie en zorgt Nederland ter waarde van 80 miljoen euro voor de financiering van onderhoudscontracten en een groot aantal reserveonderdelen.

Vergroot afbeelding
Een overzicht van (toegezegde) leveringen aan Oekraïne door Nederland.

Overige goederen

Onder de overige militaire goederen bevinden zich verschillende gevechtsvoertuigen als Leopard 2A4-tanks, YPR-pantserrupsvoertuigen en Viking-rupsvoertuigen. 

Ook gaat het om vuursteun- en luchtverdedigingssystemen, waaronder DITA Houwitsers en Patriot-componenten.