Mariniers terug uit Bosnië-Herzegovina

De laatste eenheid van het Korps Mariniers in Bosnië-Herzegovina is terug. Circa 150 mariniers leverden in het land gedurende 1 jaar een bijdrage aan de EU-missie EUFOR Althea. Doel hiervan is de stabiliteit in de westelijke Balkan te bewaken. Roemeense militairen hebben die rol inmiddels overgenomen.

Vergroot afbeelding 2 Nederlandse militairen salueren voor een rij vlaggen.
Militairen in Bosnië-Herzegovina op archiefbeeld.

Het Nederlandse bataljon werd vanuit Camp Butmir in Sarajevo ingezet in heel Bosnië-Herzegovina. Zij hadden verschillende beveiligingstaken zoals force protection en golden als snelle reactie-eenheid bij incidenten. Verder stonden de mariniers paraat voor peace support operations. Dat is bijvoorbeeld optreden om oproer te beheersen.

De Nederlandse bijdrage in Bosnië is niet ten einde. Er blijven nog een aantal stafofficieren en een klein team van het National Support Element achter. Zij leveren een bijdrage aan het hoofdkwartier van de missie.

De kans bestaat dat Nederland over een jaar opnieuw een eenheid naar het Balkanland stuurt. Daarover moet wel eerst een politiek besluit worden genomen. Nederland acht stabiliteit op de westelijke Balkan van groot belang.