Maritieme oorlogsvoering op de Noordzee en voor de kust van Schotland

Internationale marineschepen van de NAVO-reactiemacht en de UK Carrier Strike Group werken de komende 2 weken nauw samen. Zij bereiden zich samen met andere schepen in Schotse wateren en de Noordzee voor op een inktzwart scenario: maritieme oorlogsvoering. Namens de Koninklijke Marine is Zr.Ms. Van Amstel van de partij bij de oefening Strike Warrior.

Vergroot afbeelding Drie marineschepen.
Drie deelnemende schepen, met in het midden Zr.Ms. Van Amstel.

Het Nederlandse schip is momenteel aangesloten bij het NAVO-vlootverband Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Daarin heeft het een heldere rol, die ook tijdens de oefening wordt toegepast: verdediging van het volledige vlootverband. De Britten staan aan het hoofd van de oefening.

De Van Amstel is met onder meer de NH90-maritieme gevechtshelikopter gespecialiseerd in het opsporen van onderzeeboten. Het fregat traint om deze vaak onzichtbare bedreigingen onder water te vinden en onschadelijk te maken. De vloot kan zo veilig opereren. Ook optreden tegen oppervlaktedreiging maakt deel uit van het takenpakket.

Zenuwcentrum

De Britten hebben onder meer het vliegdekschip HMS Prince of Wales met bijbehorende taakgroep afgevaardigd. Dit schip mag gerust het zenuwcentrum van Strike Warrior worden genoemd. Aan boord zijn onder meer F-35’s. Die zijn uitgerust met geavanceerde technologie om informatie te delen met andere eenheden. Dit betekent dat ze snel luchtverdedigingsgegevens kunnen doorgeven aan schepen.

Door hoog-intensieve gevechtsoperaties te simuleren, moeten alle deelnemers goed voorbereid zijn op de uitdagingen van maritieme oorlogsvoering. Onderlinge samenwerking is hierbij van levensbelang. Mocht het er ooit van komen, moeten de NAVO-partners optimaal met elkaar kunnen opereren. Dan verdedigen ze niet alleen hun eigen land, maar het volledige bondgenootschap.

Reactiemacht

Strike Warrior duurt nog tot en met 27 oktober. Het Nederlandse marineschip zet daarna zijn reguliere werkzaamheden voor SNMG1 voort. Dit is een van de 4 permanente reactiemachten van de NAVO.