NAVO-versterking voor ruimtecapaciteiten, nieuwe generatie rotorvliegtuig op tekentafel

Nederland en een aantal NAVO-partnerlanden gaan samen zorgen voor betere satellietcommunicatie boven het Arctisch gebied. Daarnaast wordt de volgende stap gezet in de ontwikkeling van een nieuwe generatie rotorvliegtuigen. Dat is besproken tijdens de NATO Defence Minister’s Meeting in Brussel.

Doel is te komen tot nieuwe NAVO-samenwerkingsprojecten die de satellietcommunicatie boven het Noordpoolgebied moeten versterken. Minister Brekelmans zette hiervoor namens Nederland zijn handtekening.

Met het Starlift-initiatief probeert de NAVO in te zetten op meer lanceercapaciteiten, zodat er een schaalbaar netwerk van ruimtecapaciteiten kan ontstaan. Dit netwerk kan zowel in eigendom zijn van overheid als commerciële bedrijven.

Het NorthLink-project moet communicatiesatellieten van overheden en commerciële bedrijven boven het Arctisch gebied met elkaar gaan verbinden.

Groot belang

Satellietcommunicatie is van groot belang. De oorlog in Oekraïne laat zien hoe meer traditionele communicatiemiddelen betrekkelijk eenvoudig verstoord kunnen worden.

Brekelmans: “Het Arctisch gebied is in de ontwikkeling van satellietcommunicatie altijd wat achtergesteld gebleven, vooral omdat er weinig communicatieverkeer nodig was. Dat gaat veranderen met het toenemende geopolitieke belang van de Noordpool. We verwachten de komende jaren veel meer activiteiten in het Arctisch gebied. Dan moeten de NAVO-eenheden goed met elkaar en de hoofdkwartieren kunnen communiceren.”

Nieuwe generatie rotorvliegtuig

Samen met een aantal partnerlanden draagt Nederland de komende jaren bij aan de ontwikkelingskosten van een rotorvliegtuig voor de nieuwe generatie. Het is nu nog ongewis hoe dat er precies uit komt te zien. Het toestel moet uiteindelijk complementair zijn aan helikopters die nu door de strijdkrachten gebruikt worden.

Minister Brekelmans ondertekende hiervoor een overeenkomst die de volgende fase in de ontwikkeling van de zogenoemde New Generation Rotorcraft Capability inluidt. Daarbij is een reeks landen betrokken, waaronder dus Nederland.

“Dit project bevindt zich de komende jaren nog in de tekentafel-fase”, zegt minister Brekelmans daarover. “Het wordt naar verwachting een vorm van multi-role rotorvliegtuig. De technologische vooruitgang maakt veranderingen aan het rotorvliegtuig-concept mogelijk. Iets nieuws laten ontwikkelen kost uiteraard geld en wij en onze partners dragen gezamenlijk bij aan de kosten.”