Nederland bestelt in Tsjechië meer artilleriegranaten en pantserhouwitsers voor Oekraïne

Nederland bestelt samen met Denemarken nieuwe artilleriegranaten voor Oekraïne. Deze worden besteld bij de Tsjechische defensie-industrie. Dat valt te lezen in een gezamenlijke verklaring van Nederland, Tsjechië en Denemarken, die is vrijgegeven rondom de Europese Raad. 

Dat kon minister Ruben Brekelmans melden aan zijn ambtsgenoten van het NAVO-bondgenootschap. Zij kwamen bijeen in Brussel voor de bijeenkomst van defensieministers. Nederland investeert in totaal €271 miljoen.

De bestelling van 155mm-granaten helpt Oekraïne met munitie in 2025. Het is voor de Tsjechische defensie-industrie een stimulans om op te schalen. Dit is een belangrijk onderdeel voor capaciteitsversterking van de hele Europese defensie-industrie. Het verbruik van de munitie aan het front is onverminderd hoog en het is daarom van groot belang om ook in 2025 te voorzien in deze munitie.

DITA-houwitsers

Daarnaast bestelt Nederland in Tsjechië 6 zelf-voortgedreven DITA-houwitsers. Deze kunnen het standaard NAVO-kaliber van 155mm afvuren. Nederland bestelde eerder al 9 van deze houwitsers, die afgelopen zomer aan Oekraïne zijn overgedragen.

Minister Brekelmans: “Oekraïne heeft een enorme behoefte aan wapens en munitie. Rusland brengt gigantische aantallen personeel op het slagveld. We moeten Oekraïne onverminderd helpen zich te verdedigen. Samen met Tsjechië en Denemarken werken we er daarom hard aan om pantserhouwitsers en munitie te leveren in het komende jaar. Eerder dit jaar meldden wij dat we voor €250 miljoen aan artilleriemunitie inkochten, als onderdeel van het Tsjechische munitie-initiatief voor Oekraïne. Deze granaten zijn de afgelopen maanden al voor het grootste gedeelte geleverd aan Oekraïne en worden ingezet aan het front.”

152mm granaten

Ook loopt los hiervan een traject voor de aanschaf van 152mm granaten voor artillerie uit de Sovjet-tijd. Oekraïne heeft hier nog veel kanonnen van. Hiermee wordt invulling gegeven aan een eerder aangekondigd initiatief.

Brekelmans: “Alle lopende initiatieven moeten we onverminderd voortzetten. Het is in ieders belang dat Oekraïne verdedigingslinies weet vast te houden en de Russische agressie niet verder oprukt.”