Defensie met DeltaQuad in zee voor levering drones aan Oekraïne

Het Nederlandse bedrijf DeltaQuad gaat geavanceerde Intelligence, Surveillance & Reconnaissance (ISR)-drones leveren aan Oekraïne. Het ministerie van Defensie schaft de drones aan voor een bedrag van €42,6 miljoen.

Met de aanschaf geeft Defensie de eerste concrete invulling aan het Actieplan Drones dat minister Ruben Brekelmans onlangs aankondigde tijdens zijn bezoek aan Oekraïne.

De onbewapende ISR-drones kunnen langdurig en ver vliegen. Ze worden gebruikt voor het verkrijgen van realtime informatie van het slagveld, het vergaren van inlichtingen en toezicht. 

Tegelijkertijd moeten de moderne drones beschikken over de nieuwste technologie om ongezien te blijven, jamming te weerstaan en autonoom te opereren wanneer zij tijdelijk contact met de thuisbasis kwijtraken.

Oekraïne heeft dit soort ISR-drones hard nodig. De Oekraïense strijdkrachten moeten kunnen zien wat de Russische agressor doet en plant op het slagveld. Dit zal Oekraïne kunnen helpen om de verdedigingslinies te behouden.

Voor het Actieplan Drones is €400 miljoen beschikbaar gesteld, waarvan ruim 50% neerslaat bij de Nederlandse industrie. De aanschaf bij DeltaQuad is onderdeel van deze beschikbaarstelling.

Ecosysteem voor drones aanjagen

De aanschaf is ook een stimulans voor verdere specialisatie en uitbouwen van het Nederlandse ecosysteem van drones in de Nederlandse industrie. Specialisatie en opschaling zijn nodig om productie van geavanceerde drones in den brede aan te jagen.

Het actieplan – ook wel Actieplan Productiezekerheid Onbemenste Systemen (APOS) geheten -  bestaat uit 3 actielijnen.

De eerste actielijn is de urgente verwerving van drones zowel voor en in samenwerking met Oekraïne, als voor het eigen gebruik van de krijgsmacht. De opbouw van drone-industrie en ontwikkeling van een innovatief ecosysteem in Nederland is de tweede actielijn. En de derde actielijn is de aanpassing van randvoorwaarden voor succes, zoals financiering en inkoopprocessen.

Concrete stap

Minister Brekelmans: “Deze bestelling bij DeltaQuad is een belangrijke en concrete stap in het kader van ons actieplan. Oekraïne heeft behoefte aan geavanceerde drones die op korte termijn kunnen worden geleverd. Het is goed dat de Nederlandse industrie hieraan bij kan dragen. Deze bestelling bij dit Nederlandse bedrijf zal ook bijdragen aan het verder uitbouwen van een ecosysteem voor Nederlandse drones.”

Sander Smeets, CEO DeltaQuad: "We zijn trots dat we, samen met onze partners, met deze bestelling verder kunnen bijdragen aan de behoeften van Oekraïne. Onze drones zijn gemaakt en getest om goed te blijven presteren in moeilijke en veranderlijke omstandigheden, dus we zijn blij dat de Nederlandse industrie hierbij kan helpen. Dit is ook een belangrijke stap in de ontwikkeling van het drone-ecosysteem, waar internationale innovatie en snelle samenwerking tussen militairen, beleidsmakers en de nationale industrie super belangrijk zijn. DeltaQuad werkt hard om de drones, samen met onze Nederlandse en Oekraïense partners, op te leveren. ”

Over aantallen drones en soorten en leveringsschema’s wordt in het kader van operationele veiligheid geen informatie gedeeld.