Nederland gaat militair bijdragen aan UNC-missie Zuid-Korea
Defensie neemt vanaf januari 2025 met 3 militairen deel aan de United Nations Command (UNC) in de Republiek Korea (Zuid-Korea). Nederland draagt zo bij aan de bevordering van de internationale rechtsorde in de Indo-Pacific. De multinationale militaire missie staat onder leiding van de Verenigde Staten. Dat meldt minister van Defensie Ruben Brekelmans vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
De Nederlandse inzet duurt tot en met eind 2026. Gedurende deze twee jaar rouleren de militairen.
Met de deelname hoopt Nederland, samen met internationale partners, de veiligheidssituatie in de Indo-Pacific te vergroten. Dit gebied vormt namelijk een belangrijke economische groeiregio in de wereld. Daarnaast vormt die een steeds groter geopolitiek zwaartepunt vanwege de toenemende spanningen.
Banden versterken
De UNC is 1950 opgericht om de Republiek Korea (Zuid-Korea) te ondersteunen tijdens en na de Koreaanse oorlog. De voornaamste taak van de UNC is het handhaven van de voorwaarden van de wapenstilstandsovereenkomst.
Deelname versterkt voor Nederland ook de banden tussen de landen die deelnemen aan de UNC. Dat zijn Australië, Canada, Colombia, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.
Geschillen voorkomen
Veel landen maken zich zorgen over de toenemende spanningen in de regio. Nederland is voornemens elke 2 jaar een marineschip naar de Indo-Pacific te sturen. Ook zijn de banden met landen in de regio de afgelopen jaren aangehaald. Dit gebeurde onder meer door bezoeken van de minister van Defensie en de Commandant der Strijdkrachten aan landen als Japan, Singapore en Zuid-Korea.