Tactisch testen met nieuwe technologie voor gevecht van de toekomst

Werken met nieuwe radio’s en eenheden bevoorraden met een cargo drone. Maar ook verbinding opzetten over een lange afstand door de lucht of de nieuwste techniek voor medische monitoring testen: alles komt voorbij tijdens Bold Quest. Ruim 300 militairen experimenteerden de afgelopen 4 weken in de Verenigde Staten met innovatieve technologie. Die kan militairen ondersteunen tijdens het gevecht van de toekomst. 

De technische noviteiten hebben alle potentieel om militairen te ondersteunen bij hun optreden. Maar, zegt majoor Klaasjan Zeldenrijk, national lead van Bold Quest: “Conceptontwikkeling is alleen succesvol als de operators de technologische innovaties ook écht kunnen gebruiken. Dat testen we hier op Camp Lejeune in North Carolina, vanwege de vele mogelijkheden die dit gigantische oefengebied biedt.”  

Vergroot afbeelding Amfibische landing.
Een amfibische landing van Korps Mariniers in het Amerikaanse oefengebied Camp Lejeune.

De militairen van het Korps Mariniers en 11 Luchtmobiele Brigade draaiden de afgelopen 2 weken tweemaal een tactisch scenario. “Want pas tijdens het optreden merk je of de technologie werkt of welke aanpassingen er nog nodig zijn”, aldus Zeldenrijk. Denk daarbij aan de invloed van onherbergzaam terrein. Bovendien zien de militairen in het tactische scenario wat de limieten zijn van de systemen. 

Doel van de experimenten is om de volwassenheid van de technologie naar een hoger niveau tillen. Zeldenrijk: “De wereld van de technici (civiele partners, Commando Materieel en IT) komt samen met het operationele. De experimenten zijn bedoeld om met elkaar te leren en de systemen te verbeteren. Vallen en opstaan: het mag hier.” 

Vergroot afbeelding JTAC'er kijkt op scherm, waar nieuwe software 'blue force teaming' mogelijk maakt.
Nieuwe software maakte 'blue force teaming' mogelijk.

Minder zichtbaar voor de vijand 

Tijdens Bold Quest is onder meer software voor zogeheten blue force tracking getest. Dit geeft inzicht in posities van eigen troepen. “Uitgestegen eenheden als 11 Luchtmobiele Brigade opereren niet vanaf een platform, maar te voet en vanuit de rugzak”, vertelt majoor Erik van Vegchel, tactical lead Ground SA.

“Met deze software zien militairen een satellietbeeld van de omgeving. Op een klein scherm kunnen ze live volgen waar de andere teams zich bevinden in het veld. Maar ze kunnen ook informatie tussen eenheden delen. Ondertussen kan de gevechtsleiding op afstand meekijken. Tijdens dit experiment is dit echt een gamechanger gebleken.” 

De software creëert meer overzicht, zowel voor de knokkende eenheid in het veld als de staf erboven. “Een andere belangrijke meerwaarde is dat we binnen onze eigen ‘communicatiebubbel’ blijven. Dat vermindert onze signatuur in het veld en maakt dat we minder zichtbaar zijn voor de vijand in het elektromagnetisch spectrum”, bemerkt majoor der mariniers Coen Puister, national lead ground SA Marns

Vergroot afbeelding Militairen bestormen een gebouw.
11 Luchtmobiele Brigade testte in een tactisch scenario nieuwe radio's en software.

Winnen

Een analyseteam gaat nu aan de slag met de resultaten van alle experimenten. Zeldenrijk spreekt van een ‘kroonjuweel van innovatie en conceptontwikkeling’ met volle inzet van de ‘coalition of the willing’. Al plaatst hij daarbij wel een belangrijke kanttekening: “We maken ons op voor hoofdtaak 1: het beschermen van ons grondgebied en dat van onze bondgenoten. Daarin is geïntegreerd multidomein optreden, vanaf land, lucht, zee en in het elektromagnetisch spectrum van groot belang om het gevecht te winnen. Verandering en innovatie gaan continu door en ook Defensie moet continu blijven doorontwikkelen, willen we de vijand voor blijven.”