Berging gecrashte Spitfire in Dordrecht

De Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht begint vandaag met de berging van een Spitfire uit de Tweede Wereldoorlog. Het graven naar het toestel gebeurt in Dordrecht.

Vergroot afbeelding Archieffoto van Spitfire van 349 squadron
Het vliegtuig was onderdeel van het 349 Squadron, net als het toestel op de foto.

De stafofficier vliegtuigbergingen van Defensie coördineert de operatie, die wordt ondersteund door een civiele aannemer. Landmachters van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ontmantelen mogelijke munitie.

De bergers graven de grond rondom grote wrakdelen laag voor laag af. Op een nabijgelegen verwerkingslocatie wordt de grond gezeefd en verder gecontroleerd op vliegtuigonderdelen en munitie. De verwachting is dat bij de berging geen vleugels, staartstuk of propellers naar boven komen. Het zal gaan om delen van de romp, de cockpit, motor, munitie en wapensystemen.

De berging van het in Dordrecht gecrashte toestel duurt naar verwachting twee tot drie weken.

Graven in de geschiedenis

Het is deze maand 80 jaar geleden dat de Belgische luitenant-vlieger Henri Goldsmit neerstortte. Hij vloog met een Spitfire-jachtvliegtuig van de Britse Royal Air Force boven het Hollands Diep. Toen hij werd neergehaald door Duits luchtafweergeschut, crashte de Belg op het Dordtse landgoed. Goldsmit kwam om het leven en werd geborgen. Zijn lichaam werd in 1950 herbegraven op een ereplaats voor vliegeniers in het Belgische Evere.