NEDS: stap voorwaarts voor nieuwe technologieprojecten
Verschillende bedrijven en Defensie lieten zich vandaag zien op de NIDV Exhibition Defence and Security (NEDS). Tijdens de beurs in AHOY Rotterdam werden verschillende technologieprojecten met een contract beklonken. Alle nieuwe technologie moet Defensie helpen in de voorbereiding op hoofdtaak 1, het beschermen van het eigen grondgebied en dat van onze bondgenoten.
Wat als alle eenheden met elkaar verbonden zouden zijn via optische draadloze communicatie? Dit is waar de Optical Communication Alliance zich sterk voor maakt. Defensie, Signify, Aircision, FSO Instruments, SMART Photonics, Secura, TNO & Brainport Development slaan sinds vorig jaar de handen ineen. Vandaag tekende de alliantie een contract voor de volgende stap in de ontwikkeling van een Wireless Optical Communication-systeem. In dit systeem kunnen eenheden communiceren via licht. Zowel op korte als lange afstand, binnen ruimtes, met satellieten en met troepen op de grond, in de lucht en op zee.
De unieke alliantie werkt samen aan ‘testbed’. Met dit testbed werken de partners naar commercieel eindproduct die draadloze communicatie mogelijk maakt. Het is aan Defensie om daarna te onderzoeken welke technologie interessant is voor de krijgsmacht. Bovendien wordt gekeken welke behoefte er leeft binnen Defensie en hoe eenheden de technologie kunnen gebruiken bij hun militair optreden.
Luchtverdediging versterkt
Dit jaar kende de NEDS zijn veertigste editie. Tijdens de beurs komen overheid, industrie en kennisinstituten samen om de militaire technologie van de toekomst verder te helpen.
Tijdens de NEDS ondertekende Defensie ook een contract met Kongsberg Defence and Aerospace. Dat bedrijf levert Defensie zowel lucht- en raketverdedigingssystemen. Deze zijn zowel bedoeld voor de middellange afstand (Medium Range Air Defence) als de korte afstand (Short Range Air Defence). De krijgsmacht heeft een grote behoefte aan deze nichecapaciteit. Zonder lucht- en raketverdediging zijn eenheden op de grond, in de lucht en op zee, maar ook de kritieke infrastructuur kwetsbaar.
Commandant Commando Materieel en IT viceadmiraal Jan Willem Hartman ondertekende het contract. “Dit is een belangrijke stap in de versterking van de Nederlandse grondgebonden luchtverdediging. Maar er zijn zeker nog meer investeringen nodig om een volledig inzetbare, gelaagde verdediging te bereiken en onze doelstellingen te behalen.”
Simulatiebuizen
Hartman ondertekende tevens een contract voor 2 Howitzer Crew Trainers. Dit zijn simulatiebuizen, die de bemanning van een Pantserhouwitser 2000NL kunnen monteren op de plek van de schietbuis. Dit systeem maakt dat artilleristen effectief kunnen trainen op kleine oefenterreinen. Tevens biedt de simulatie milieuvoordelen en een aanzienlijke kostenbesparing.
Van Halteren Technologies produceert de Howitzer Crew Trainers. Het contract biedt ruimte voor de aanschaf van nog twee extra systemen.